Četvrtak, 16. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Udruženje BH Novinari traži Izetbegovićevo izvinjenje zbog pokušaja relativizacije napada Huse Ćesira na fotografa

Upućen je javni protest predsjedniku Stranke demokratske akcije zbog pokušaja relativizacije napada Huse Ćesira na fotografa portala ‘Žurnal’.

Upravni odbor Udruženja BH novinari – BHN uputio je javni protest Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije, zbog, kako navode, politički neodgovornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal, prenose agencije.

U saopćenju BHN-a se navodi kako je na konferenciji SDA za medije u subotu Izetbegović izjavio kako Huso Ćesir, čelnik SDA iz sarajevske općine Novi Grad, “nije napao fotografa, već kameru”, čime je “na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad”.

“Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, Izetbegovićeva izjava o ‘napadu na kameru’ predstavlja zabrinjavajući pokušaj odbrane kriminalnog akta Huse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj partiji i navodnih ‘ratnih zasluga’, sugerirajući time kako se u Bosni i Hercegovini trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca”, navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BHN-a, dodaje se u saopćenju, smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovo ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a “najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke je osuda krivičnog djela te javno izvinjenje fotografu Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal”.

Sankcioniranje neprofesionalnog postupanja

“U domen iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslovnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privatnih kompanija – spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da ‘iz svojih redova izbace samo jednog’ novinara ‘kome istina nije sveta'”.

“Podsjećamo Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dva desetljeća, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za štampu i online medije i Regulatorne agencije za komunikacije. Uz to, svaki građanin ove države, uključujući političara i biznismena Husu Ćesira, ima mogućnost, umjesto pesnica i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za štampu ili RAK –u i podnošenja tužbe za klevetu”, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHN-a.

“U tom kontekstu, Upravni odbor BHN-a javno poziva Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javno izvinjenje svim novinarima u Bosni i Hercegovini zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o kršenju medijskih sloboda.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje