Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje BH novinari traži hitnu istragu napada na fotografa Žurnala

Preuzmite sliku

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad i ugrožavanje sigurnosti Adija Kebe, fotografa portala Žurnal, na kojeg je nasrnuo Huso Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad u Sarajevu.

Adi Kebo je napadnut na radnom zadatku, dok je fotografirao firmu Bosnaplast o kojoj novinari Žurnala pripremaju istraživački tekst i koja je u vlasništvu Huse Ćesira. Uz psovke, vrijeđanje i udarce, lider SDA je želio spriječiti snimanje, u jednom je trenutku  čak pokušao oteti kameru i uništiti snimljeni materijal, u čemu mu je pomagao i sin Muamer Ćesir, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

Kako je istaknuto nasilničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesić je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavlja posebno brutalan  pokušaj sprječavanja novinara da istražuju teme od javnog značaja, uključujući pisanje o korupciji, političkom posredovanja u javnim nabavkama i drugim oblicima nezakonitog postupanja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su danas od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu tog napada i poduzimanje zakonskih sankcija prema napadačima Husi i Muameru Ćesiru, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje