Ponedjeljak, 20. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Udruženja žrtava traže zaštitu za Nihada Aličkovića

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine zahtijevaju od nadležnih institucija BiH zaštitu za Nihada Aličkovića, za kojeg je Srpski četnički pokret raspisao potjernicu i ucijenio njegovu glavu na 60.000 eura.

Udruženja žrtava također traže hitno privođenje počinioca tog krivičnog djela s ciljem sprječavanja daljnjih posljedica, te zabranu djelovanja Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Srpski četnički pokret je 24. marta godine putem sredstava javnog informisanja pozvao na linč Nihada Aličkovića, raspisavši potjernicu i ucijenivši njegovu glavu na 60.000 eura.

– Ovakvim javnim podsticanjem na linč predsjednika neformalne grupe „AntiDayton“ Nihada Aličkovića, ugrožava se ne samo njegova sigurnost, već i sigurnost Bosne i Hercegovine, te dovodi u pitanje njen suverenitet – saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Udruženje napominje da je Srpski četnički pokret dao sebi za pravo da određuje šta je to Bosna i Hercegovina trebala da uradi u pogledu Aličkovića, a nije uradila, označavajući Aličkovića kao atentatora na Vučića.

Srpski četnički pokret ima otadžbinsku upravu koja na hitnim zasjedanjima raspisuje potjernice i javno obećava nagrade, Prijeki četnički sud koji ekspresno sudi, te jedinice za brzo djelovanje koje spremno čekaju da hapse.

– Raspisivanje protivzakonite potjernice za Aličkovićem i formiranje jedinica koje su spremne da ga hapse i privedu Prijekom četničkom sudu, je udar na njegovu sigurnost i slobodu kretanja i predstavlja javno podsticanje na terorističke aktivnosti. U konkretnom slučaju javno podsticanje na uzimanje taoca – stoji u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje