Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Udruženja Žene Srebrenice: Ostavite naše žrtve na miru

Preuzmite sliku

Majke i žene Srebrenice i Podrinja s današnjeg mirnog okupljanja na Trgu slobode u Tuzli poslali su poruku regionalnim političarima i građanima da njihove žrtve ostave na miru.

“U periodu između naših okupljanja od 11. do 11. u mjesecu, političari u BiH, ali i regionu, moraju pominjati Srebrenicu. Posljednji put je prijećeno Srebrenicom, odnosno novim genocidom u Pjevljima u Crnoj Gori. Kako da nas, 25 godina poslije genocida i svih naših muka, takve prijetnje ne zabole? Mi, kao žrtve genocida, nikad nikom ne bi poželjele da se takvo šta dogodi bilo kome u svijetu. Neka naše žrtve ostave na miru i neka se nikom više ne ponovi Srebrenica”, poručuje Nura Begović, članica Udruženja “Žene Srebrenice”.

  • Često, ističu majke i žene Podrinja, slušaju kako na mladima svijet ostaje. Zabrinjava ih to što poruke mržnje šalje omladina koja nije ni bila rođena kada su pripadnici Vojske i MUP-a RS u julu 1995. godine počinili genocid nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti u tadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN).

    “Umjesto da nam pomognu da pronađemo grobnice, da dostojanstveno pokopamo naše žrtve, oni se, mislim na pojedine mlade političare, nadmeću da šire poruke mržnje i da negiraju ono što je utvrdio Međunarodni sud. Jednog dana nikog od nas neće biti, ali će ostati presude. Upravo to mladi iz svih država u okruženju moraju čitati i prihvatiti kao nepobitne činjenice“, kaže Nura Begović.

    Nakon proučene Fatihe na Trgu slobode, majke i žene Srebrenice i Podrinja su otišle svojim kućama. Do 11. dana narednog mjeseca. (Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje