Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Udarna grupa o migrantima: Prioritet zaštita državne granice i zakonska regulativa

Preuzmite sliku

U Tužilaštvu BiH, na poziv v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić koja je rukovodilac Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija u BiH, održan je vanredni sastanak Udarne grupe na kojem je razgovarano o aktuelnim dešavanjima vezanima za situaciju sa migrantima koji borave na području BiH.

Ako je suditi prema saopćenju za javnost Tužilaštva BiH, na sastanku nije bilo ni riječi o krivičnom ponašanju policijskog komesara MUP-a HNK Ilije Lasića.

Na sastanku su, osim članova Udarne grupe, učestvovali rukovodioci i dužnosnici policijskih i sigurnosnih agencija sa nivoa BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Sudionici sastanka razgovarali su o strateškim aktivnostima koje je definisala BiH kao i spremnosti institucija za rješavanje problema veznih za povećan broj migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji.

Tokom sastanka istaknuta je potreba za prioritetnim rješavanjem zaštite državne granice, zatim unapređenja zakonske regulative u vezi postupanja sa tražiocima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.

Osim toga, razgovarano je o procesu postupanja sa migrantima, te sudjelovanju institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije, sigurnosnih provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.

Učesnici sastanka razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite sigurnosti migranata, tako i građana BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, koje su uključene u rješavanje pitanja migracija i azila. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje