Nedjelja, 19. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Udario FUP na MUP: “Mreža otkirva, koje su sve malverzacije po Aljukićevom naređenju vršili pripadnici PS Istok” (VIDEO)

Pogubno je kada policajci hapse svoje kolege. Još je pogubnije kada su uhapšeni to zaslužili. Na red je došao i MUP Tuzlanskog kantona. Godinama je o policijskom kriminalu izvještavao novinar Federalne televizije Omer Hasanović.

Samir Aljukić, bivši komesar MUP-a Tuzlanskog kantona i aktuelni načelnik Sektora uniformisane policije, konačno je iza rešetaka. Uhapšen je zbog korupcije i reketa u aferi Policijska stanica Istok.

Pored Aljukića, bivšeg komadira Policijske stanice Istok, uhapšen je i Jasmin Kurtić, njegov tadašnji zamjenik i aktuelni zamjenik komandira Specijalne policije MUP-a TK-a, kao i njihovi saradnici Adnan Đulović i Vedran Matović, policajci Policijske stanice Istok, koji su sa Aljukićem i Kurtićem predvodili ovu kriminalnu grupu.

 • hapsenje-mup-sluzbenici-maj (11)
 • O ovoj aferi FTV je izvještavao prije godinu. Aljukić je osumnjičen da je u vrijeme dok je bio komandir Policijske stanice Istok oštetio budžet Tuzlanskog kantona za približno stotinu hiljada maraka. U izvještaju Odjeljenja za unutrašnje istrage MUP-a Tuzlanskog kantona su utvrđene malverzacije koje su po Aljukićevom naređenju vršili pripadnici Policijske stanice Istok tokom saobraćajnih kontola. Više od stotinu vozila, uglavnom privatnih preduzeća, tokom 2011. i 2012. godine je kontrolisano, a nakon što je konstatovana tehnička neispravnost vozila, prekršajni nalozi su izdavani poslije nastupanja apsolutne zastare. Umjesto u budžetu, novac za prekršaje je završio u privatnim džepovima.

  Svi prekršajni nalozi za pravna lica su izdati nakon više mjeseci, u nekim slučajevima više od godinu dana od utvrđenog prekršaja, bez opravdanih razloga, s obzirom na to da policijski službenici nisu mogli prezentirati dokaze (depeše, akte…) o eventuelnim provjerama adrese, identifikacionog broja i dr.

  Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u dokaznom materijalu posjeduje i audiosnimke na kojima je zabilježeno kako su Aljukić i njegov asistent Jasmin Kurtić uzimali mito od autoprevoznika, čije su prijave skrivali u ladicama. Autoprevoznici su na taj način izbjegavali plaćanje drastično većih novčanih kazni koje su predviđene zakonom.

  I nije uopće upitno da u MUP-u TK-a postoji jedna spirala zla, odnosno mračne sile koje su se grupisale i koje obnašaju sada ključne funkcije u Upravi policije MUP-a TK-a. Oni su tamo jedni druge činovali, jedni druge oslobađali disciplinskih postupaka i neupitno je da u MUP-u postoji jedna grupacija koja radi određene nečasne radnje“, tvrdio je Amir Husić, bivši ministar unutrašnjih poslova TK-a.

  Aljukićeva kriminalna grupa reketirala je čak i aktuelnog federalnog premijera Fadila Novalića.

  Policija je danas pretresla nekretnine vrijede više miliona maraka koje posjeduju članovi ove kriminalne grupe. Za vilu komesara Aljukića policija sumnja da je izgrađena nezakonito stečenim novcem.

  Istragom je obuhvaćeno petnaestak policajaca koji su sudjelovali u ovoj aferi. Sa njom se u vezu dovodi i Zahid Selimbašić, bivši načelnik uniformisane policije i načelnik Policijske uprave Gračanica, koji je, navodno, disciplinski oslobađao policajce, članove ove kriminalne grupe.

  Prije desetak dana Aljukić je ponovo, privremeno, sjeo u fotelju policijskog komesara jer je aktuelni komesar Fadil Šljivić na bolovanju. U veoma kratkom periodu, Aljukić je ekspresno dijelio rješenja o internom premještaju policijskih službenika. Tako je nagradio svog bivšeg zamjenika i glavnog saradnika u korupcijskoj aferi Jasmina Kurtića, kojeg je imenovao za zamjenika komandira Specijalne policije MUP-a TK-a.

  Telefonom mi je jedino rekao da ide taj službenik da se malo odmori, da se malo opusti, da se relaksira. To je strašna stvar za sve pripadnike u jednici“, kaže Alen Gadžo, ministar unutrašnjih poslova TK-a.

  Ministar je, međutim, zatražio Kurtićevu suspenziju jer je protiv njega Sektor kriminalističke policije podnio izvještaj Tužilaštvu zbog zloupotrebe položaja. Naime, Kurtić je osumnjičen da je zloupotrijebio novac koji je MUP trebao da dobije za osiguranje muzičke zabave “Brodolom” u blizini Tuzle.

  Jednostavno se može reći da se nanosi šteta ugledu MUP-a i to proizvodi nesagledive posljedice po njegov rad i funkcionisanje. Međutim, načelnik Sektora uniformisane policije nije postupio u skladu sa svojim obavezama, već je tog službenika rasporedio u Jedinicu za specijalnu podršku MUP-a TK-a, kao komandira prve operativne jedinice“, ističe Gadžo.

  Ali, zato su se na Aljukićevom udaru našli policijski službenici koji profesionalno rade svoj posao. Amir Kasapović je dokumentovao kriminal Nevresa Šiljegovića, komandira Policijske stanice Živinice, protiv kojeg se vodi istraga zbog reketiranja živiničkih privrednika. Kasapović je, po kazni, iz Živinica prebačen u Teočak. A Šiljegović će biti unaprijeđen. Šiljegović je imao i političke zasluge jer je u izbornoj kampanji u Živinicama prikupljao glasove za svoju suprugu Narcisu, zastupnicu SDA u Skupštini TK-a, i Mirsada Kukića, osuđenika za privredni kriminal. Šiljegović kaže kako o ovome nije ovlašten davati izjave.

  Aljukić je povezan i sa aferom uzimanja mita zbog koje je prvo uhapšen, a potom nepravomoćno osuđen na dvije i po godine bivši federalni zastupnik Midhat Osmanović. Njegovo ime našlo se u optužnici protiv Osmanovića jer je on samo sat vremena prije uzimanja 20 hiljada maraka mita od Enese Nišić boravio u Aljukićevom kabinetu.

  Osmanović je tada osigurao i posao za Aljukićevog sina Aldena u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK-a, koji je trebao dobiti bez konkursa. No, Osmanovićevo hapšenje im je poremetilo plan, pa je nedugo nakon toga Aljukić, bez konkursa, sina zaposlio u Elektrodistribuciju.

  Zbog brojnih afera u koje je umiješan Aljukić, koji je na sumnjiv način stekao i višemilionski vrijedne nekretnine, više puta je ministar unutrašnjih poslova tražio od komesara Fadila Šljivića da smijeni Aljukića sa pozicije zamjenika policijskog komesara. Međutim, Šljivić je to odbio jer se tome izričito protivio premijer Bego Gutić, koji je, dok je bio ministar unutaršnjih poslova, izmislio poziciju za Aljukića i nezakonito mu dodijelio čin samostalnog inspektora. Gutić je dodijelio i viši čin Aljukićevom asistentu Jasminu Kurtiću. Upravo premijera Gutića ministar Gadžo optužuje da opstruira normalan rad MUP-a odbijajući blagovremenu nabavku materijalnih sredstava koja su svakodnevno neophodna za nesmetano funkcionisanje policije.

  Ovakvim načinom rada i djelovanjem on želi staviti pod kontrolu MUP TK-a. Premijer Bego Gutić, to javnost mora da zna, ovim djelovanjem ugrožava sigurnost građana TK-a“, poručuje Gadžo.

  Zbog svega toga, Gutić uporno insistira na smjeni ministra Gadže, koji je zatražio da se protiv premijera Gutića, bivšeg predsjednika Komisije za prijem u MUP, provede istraga zbog netransparentnog zapošljavanja 40 policijaca i mlađih inspektora. Osnovano se sumnja da su korupcija, nepotizam i stranački kriteriji bili ključni tokom tog zapošljavanja.

  Ja pokrenuo niz malo većih istraga, koje se tiču možda direktno premijera koji je bio policijski službenik. To su poslovi iz moje nadležnosti i ja, kao ministar, ne želim ništa prikrivati“, kaže Gadžo.

  Premijer Gutić kontroliše i Nezavisni odbor Skupštine TK-a, koji nadzire rad policijskog komesara. Svoj utjecaj osigurao je zloupotrebljavajući druge funkcije. U vrijeme dok je bio predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla, Gutić je bez konkursa na UKC zaposlio suprugu predsjednika Nezavisnog odbora Zijada Bećića te dvadesetak aktivista SDA, koje je, kao i u MUP-u, odabrao Mirsad Kukić, osuđenik za privredni kriminal i federalni zastupnik, koji će, najvjerovatnije, ove subote preuzeti funkciju predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzla.

  Mislim da je cilj sveg djelovanja premijera Gutića zaštita kriminalnog sistema koji godinama drži pod kontrolom institucije TK-a, na čelu sa osobom koja je federalni zastupnik i član Komisije za sigurnost tog parlamenta“, naglašava Gadžo.

  Nezavisnom odboru prije pola godine istekao je mandat. Među sedam kandidata koji su predloženi za novi Nezavisni odbor je pet starih članova, koje u Nezavisni odbor protežiraju premijer Gutić, odnosno Mirsad Kukić, koji na taj način žele da sačuvaju svoje poluge vlasti i zadrže potpunu kontrolu u MUP-u. U tome im pomaže i SDP, koji se preko noći predomislio i povukao svoju odluku o poništavanju konkursa i raspisivanju novog konkursa na kojem bi se birali potpuno novi članovi koji su kompetentni i koji nisu povezani sa određenim kriminalnim skupinama koje i dalje žele kontrolisati MUP i TK. (federalna.ba/Mreža)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje