Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učestali napadi na vjerske objekte u BiH

Preuzmite sliku

Međureligijsko vijeće (MRV) u Bosni i Hercegovini u prethodnom periodu primilo je nekoliko prijava koje se odnose na napade na vjerske objekte.

Od Medžlisa IZ Prijedor stigla je obavijest da su 5. marta na garaži i ulazu u harem Čaršijske džamije ispisani grafiti sa simbolima krsta sa četiri ocila kao i natpis “ICXC NIKA”.

Srpska pravoslavna crkvena opština Visoko prijavila je da je 16. marta provaljena grobljanska kapela u mjestu Lješevo, opština Ilijaš, i pokušana zapaliti.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje navedene napade.

– Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Posebno smo zabrinuti zbog zloupotrebe vjerskih simbola. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području – upozoravaju iz MRV-a.

U sklopu projekta Monitoring napada na vjerske objekte – Zaštita svetih mjesta, MRVBiH vodi evidenciju o svim napadima na vjerske objekte već više od sedam godina, kako bi zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, nadležnih organa vlasti i angažmanom medija obezbijedili bolju zaštitu svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH, navodi se u saopćenju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,