Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učesnici protesta “Jedan od pet miliona” nakon upada u zgradu RTS-a se razišli oko ponoći

Preuzmite sliku

Učesnici protesta “Jedan od pet miliona”, koji su nasilno ušli u zgradu Radio-televiziju Srbije u Beogradu, oko ponoći su napustili njenu okolinu.

Lider Dveri Boško Obradović, koji je sinoć predvodio demontrante prilikom nasilnog upada u zgradu Javnog servisa Srbije, oko ponoći je zatražio od prisutnih da se raziđu i pozvao ih da se danas u 11.55 časova okupe pred zgradom Predsjedništva, za kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao konferenciju za novinare povodom upada u zgradu RTS-a.

Obradović je najavio i ponovno okupljanje ispred zgrade Javnog servisa u 19.30 časova ukoliko ne bude obezbijeđeno gostovanje predstavnika opozicije ili organizatora protesta u Drugom Dnevniku.

Demonstranti su sinoć oko 20 časova, predvođeni Obradovićem, nasilno upali u zgradu RTS-a zahtijevajući uživo uključenje u program. Među demonstrantima su bili i lider Demokratske strane Zoran Lutovac i jedan od čelnika Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

Demonstranti su u zgradu RTS-a ušli preko ulaza iz Aberdareve ulice, izlijepili trakama i naljepnicama hodnike zgrade, polomili stakla i odgurivali obezbjeđenje i zaposlene televizije.

Ubrzo nakon toga stigli su i pripadnici specijalnog odreda policije i Žandarmerije koji su spriječili demonstrante da se popnu na više spratove.

Poslije višečasovnog insistiranja pripadnika Žandarmerije da demonstranti mirno napuste RTS, policija je potisnula iz zgrade učesnike protesta i predstavnike opozicije.

Policija je nakon toga napravila živu ogradu ispred RTS-a ne dozvoljavajući ulaz demonstrantima, koji su ponovo pokušali da uđu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je na vanrednoj konferenciji za medije poručio da će svako ko se poslužio nasiljem prilikom upada demonstranta u RTS odgovarati pred zakonom prekršajno i krivično.

Kasnije je održao još jednu konferenciju za medije na kojoj je rekao da je uhapšena jedna osoba koja je napala policajca.

Stefanović je dodao da je, uz poštovanje zakona, u Radio-televiziji Srbije uspostavljen mir. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje