Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učenicima u RS-u ocjene će biti zaključene na osnovu angažmana tokom nastave na daljinu

Preuzmite sliku

Školska 2019/2020 godina u Republici Srpskoj trajaće u skladu sa predviđenim kalendarom, do sredine juna, a učenicima će biti zaključene ocjene na osnovu angažmana tokom nastave na daljinu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Đaci će biti ocijenjeni odnosno vrednovani izvođenjem nastave na daljinu i da će primarno biti vrednovan njihov angažman u komunikaciji sa svim zadacima koji su dobili od svojih učitelja, nastavnika ili profesora da li će to biti putem pismenih kratkih testova, putem pisanja određenih eseja, određenih prezentacije, video ili audio materijala, ali ono što je važno da je uputstvom propisano koje je sve faze nastavno osoblje daje jasne korake i u određenju učenicima na koji način da pripremaju, šalju i da im budu vraćeni određeni rezultati”, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS-a.

Ona je podsjetila da se nastava na daljinu zbog epidemiološke situacije odvija od 16. marta za učenike osnovnih i 23. marta za učenike srednjih škola, kao i da svi nastavnici vode elektronske evidencije za svakog učenika.

“S obzirom na to da su djeca već ocijenjena u prvom polugodištu, te da je najveći broj njih ostvario bar jednu ocjenu, a neko i više u drugom polugodištu Ministarstvo prosvjete i kulture RS je predložilo Vladi uputstvo o načinu praćenja vrednovanja i ocjenjivanje nastave na daljinu”, rekla je Trivić.

Oni koji imaju razloge da se ne slažu sa ovakvim načinom vrednovanja imaće mogućnost polaganja razrednog ispita pred stručnom komisijom.

Trivić je đacima poručila da nastave biti aktivni i da ažurno rade zadatke, te svoje učitelje, nastavnike i profesore pitaju sve što ih zanima.

Odgovarajući na pitanja novinara, Trivić je izjavila da Vlada RS nije razmišljala o jednokratnoj pomoći za prosvjetne radnike, kakvu će dobiti zdravstveni radnici, jer se nastava odvija radom od kuće, a posebna pomoć je definisana za one koji su radili u otežanim uslovima, u samom dodiru sa onim koji su oboljeli od koronavirusa ili su bili izloženi riziku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje