Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učenici sarajevske škole ‘Gimnazija Obala’ večeras u 20 sati sa prozora zapjevat će pjesmu ‘Sarajevo ljubavi moja’

Preuzmite sliku

6. april je višeznačan datum u historiji Sarajeva. Na taj dan 1941. Sarajevo je prvi put bombardovano od strane Wermachta, na isti dan 1945. su ga jugoslovenske partizanske jedinice oslobodile od fašističkog okupatora, a 6. aprila 1992. započela je opsada grada od strane bivše Jugoslovenske narodne armije, Vojske Republike Srpske i srpskih paravojnih formacija, koja je trajala 44 mjeseca.

Zbog situacije oko pandemije novog soja koronavirusa obilježavanje Dana grada je malo drugačije od onih na koje smo navikli do sada.

Vrijedni učenici sarajevske srednje škole “Gimnazija Obala” našli su način da svom Gradu čestitaju njegov dan pjesmom.

Grupa učenika ove škole je iz svojih domova odsvirala i odpjevala pjesm legendarnog kantautora Kemala Montena Sarjevo ljubavi moja.

“Izvedbom pjesme Sarajevo ljubavi moja, svim našim sugrađanima poručujemo da Sarajevo nikada neće izgubiti svoj duh. Večeras u 20:00 sati izlazimo na svoje balkone i prozore i zajedno pjevamo pjesmu Kemala Montena, Sarajevo ljubavi moja”, poručili su.

“Vjetrovi zla puhali su Balkanom i uništili živote nevinih ljudi koji nisu sumnjali u zajedničke ideale. Sarajevo je 6. aprila 2020. suočeno sa  novim izazovima zla, kao i gotovo čitava planeta Zemlja, trepti u strahu od virusa koji nemilosrdno odnosi ljude u smrt. Nova borba zahtjeva strpljivost i sabranost u svojim domovima, bez izlaganja nesreći koja mami svaki korak. Svim građanima Bosne i Hercegovine, čiji je Sarajevo glavni grad, želimo sretan Dan grada Sarajeva, 6. april. Proslava Dana grada Sarajeva neće izostati u našim srcima, mislima i želji da ovo zlo što prije nestane. Zato moramo biti strpljivi i skratiti mu puteve širenja.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje