Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učenici i roditelji štrajkuju ispred područne škole Liplje kod Zvornika

Preuzmite sliku

Učenici i roditelji područne škole “Sveti Sava” iz Liplja kod Zvornika od jutros su u štrajku zbog odluke rukovodstva centralne škole da se u matične knjige unesu ocjene iz “jezika bošnjačkog naroda” umjesto Bosanskog jezika kojeg su izučavali, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Ispred škole je 13 učenika bošnjačke nacionalnosti, a podršku im pružaju i učenici bošnjačke nacionalnosti iz Diviča, Kamenice, Križevića, Snagova…

    “Odlučili smo da djeca danas ne počnu školsku godinu. Izmjene u matičnim knjigama su napravljene po usmenom zakonu, dakle bez pismenog odobrenja i potpisa, kako ne bi imali mogućnost za tužbu. Na taj način je počinjeno krivično djelo jer su učiteljice te koje unose podatke u matične knjige”, kaže Muharem Sinanović, predstavnik Savjeta roditelja.

  • U područnoj školi „Sveti Sava“ u Liplju idu dvije kćerke Husejina Sačevića, a dvije pohađaju centralnu školu u Zvorniku.

    “U područnoj školi gdje su svi učenici bošnjačke nacionalnosti nema razloga da se ne izučava Bosanski jezik. Ustvari to su i izučavali, ali neko je samovoljno izbrisao naziv Bosanskog jezika i upisao „jezik bošnjačkog naroda“. Prekršene su sve konvencije i ovo više nema nikakvog smisla. Mi ćemo istrajati po cijenu da naša djeca izgube cijelu školsku godinu. Mi, roditelji, nemamo šta izgubiti, a naša djeca nemaju šta dobiti sa ovakvim obrazovnim sistemom”, kaže Husejin Sačević.

  • Roditelji iščekuju dolazak gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića i predsjednika Skupštine grada Merseda Mehanovića, te novoimenovanog direktora OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika.

  • Imaju samo jedan zahtjev da se u matične knjige vrati naziv Bosanskog jezika i da se nastavi izučavanje Bosanskog jezika u područnim školama u kojima su učenici bošnjačke nacionalnosti.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje