Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ublažene mjere u Kantonu Sarajevu: Od ponedjeljka se otvaraju ljetne bašte i terase

Preuzmite sliku

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo (KS) je usvojila nove higijensko-epidemiološke mjere, na osnovu preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, te njima djelimično ublažila prethodne mjere, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima na način da se dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa i vrt) uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je navedeni prostor natkriven, uz vidljivo obilježavanje stolova za sjedenje, prisustvo maksimalno četiri osobe za jednim stolom i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera”, navodi se u saopštenju iz Vlade Kantona Sarajevo

Dodaje se da je dozvoljen rad fitnes centara i teretana isključivo za individualne treninge i rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih, a ne više od 20 osoba.

“Zabranjuje se rad javnih bazena, uz izuzetak održavanja trenažnih procesa u bazenima koji su predviđeni za plivače i paraplivače, reprezentativce i profesionalne vaterpolo ekipe uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera”, navodi se u saopštenju.;

Odgojno – obrazovni proces nastavlja se odvijati online, a dozvoljava se održavanje praktičnih vježbi i ispita za studente u prostorijama visokoškolskih ustanova u grupama do 20 lica i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

U saopštenju se navodi da Javna ustanova Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” Sarajevo, Javna ustanova Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, Javna ustanova Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo i Javna ustanova Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo u produženim boravcima i internatima i Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje nastavljaju sa radom u prostorijama škole i u skladu sa Uputstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS,

Dozvoljen je rad produženog boravka za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Ukida se zabrana korištenja započetih i planiranih godišnjih odmora u 2021. godini, kao i korištenja preostalog dijela godišnjih odmora iz 2020. godine i naredba za hitan povratak sa započetih godišnjih odmora iz 2021. godine, kao i godišnjih odmora iz 2020. godine, svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u KS određenih Zaključkom Vlade KS od 18. marta”, navodi se u saopštenju.

Danas donešeni zaključak primjenjivaće se od 12. do 19. aprila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,