Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U znak sjećanja na Srebrenicu premostiti podjele i suprotstaviti se mržnji

U julu ove godine širom Velike Britanije bit će organizirano na stotine događaja kojim će se ova zemlja prisjetiti stravičnog zločina genocida u Srebrenici, a okosnica tih događaja bit će tema “Premoštavanje podjele – suprotstavljanje mržnji”.

U Sedmici sjećanja na Srebrenicu od 7. do 14. jula, koju svake godine organizira Fondacija “Remembering Srebrenica”, ovom temom želi se inspirirati ljude da izazovu one koji imaju za cilj podijeliti zajednice, kao i da priznaju one koji grade mostove između zajednica.

Ovogodišnju temu predstavio je danas državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu poslanik James Brokenshire u Domu lordova Velike Britanije, a iz Fondacije podsjećaju da se uvijek odabire tema koja odražava jedan od aspekata genocida koji se mora obilježiti.

Predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica” Waqar Azmi izrazio je nadu da će ovo sjećanje pomoći ujedinjenju zajednica protiv mržnje imajući u vidu porast zločina iz mržnje, kao i onih koji šire mržnju, saopćeno je iz Fondacije.

Od osnivanja Fondacije u Velikoj Britaniji 2013. godine, više od 90.000 mladih čulo je lekcije o Srebrenici, organizirano je 6.200 događaja u znak sjećanja i stvoreno više od 1.200 lidera u lokalnim zajednicama koji su se obavezali da će se suprotstaviti mržnji i netoleranciji u svojim zajednicama. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,