Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Zeničko-dobojskom kantonu građanima se naplaćuju potvrde o vakcinaciji

Preuzmite sliku

Zeničko-dobojski kanton prednjači u broju vakcinisanih u cijeloj Federaciji BiH. Međutim, iako se građani vakcinišu, uglavnom, doniranim vakcinama, zdravstvene ustanove naplaćuju potvrde o imunizaciji.

Povlaštenih kategorija nema, a razlog je, kažu nadležni, to što potvrde nisu obavezne, nego služe samo u svrhu putovanja. U međuvremenu, u Sarajevu je nastavljen proces imunizacije, a na sutrašnjoj sjednici Federalnog ministarstva zdrvastva trebalo bi biti poznato hoće li, konačno, započeti i masovna imunizacija.

Jedina priznata potvrda o vakcinaciji je ona koju izdaju kantonalni Zavodi za javno zdravstvo, pojašnjavaju iz Kantonalnog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, a radi se o tzv. žutom kartonu, odnosno, međunarodnom vakcinacionom pasošu. Bez obzira na to što se građani Zeničko-dobojskog kantona imunizuju, uglavnom, doniranim vakcinama, nisu oslobođeni plaćanja jer potvrda se koristi samo u svrhu putovanja. Samim tim, nema ni povlaštenih kategorija.

“Iz tog razloga je to zdravstvena usluga koja je propisana u cjenovniku zdravstvenih usluga, te se ne može davati besplatno. Tako da, onaj ko želi takvu potvrdu, a koja nije obavezna, mora izvršiti uplatu 10 KM plus PDV”, kazao je Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Dom zdravlja izdaje potvrde

Huseinagić pojašnjava da ima informacije o tome da i Dom zdravlja izdaje potvrde o imunizaciji, ali da u tome ne bi trebalo da bude ništa sporno.

“Pretpostavljam da to ne bi trebalo da predstavlja problem jer to je potvrda. Ako su ih oni vakcinisali, onda naravno da mogu i izdati potvrdu”, dodao je.

Da o ovome nema saznanja, te da će više informacija imati sutra nakon sjednice Kriznog štaba, potvrdio nam je i ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić. Nismo uspjeli kontaktirati ni nadležne u Domu zdravlja. Primjera radi, u Kantonu Sarajevo sertifikat se dobija elektronskim putem i besplatan je.

U Sarajevu nastavak vakcinacije

A u međuvremenu, u Sarajevu je nastavljen proces imunizacije. Nadležni kažu da su imali namjeru da ovog vikenda organizuju “dane otvorenih vrata” u Zetri, gdje bi građani, bez zakazivanja, mogli da dobiju svoju dozu, ali da konačnu riječ daje Federalno ministarstvo zdravstva, o čemu će više detalja biti poznato nakon sutrašnje sjednice. Sa dolaskom novih doza vakcina u Sarajevo, koje se očekuju sutra, nadležni, vjeruju da, bi, konačno, mogla da otpočne i masovna imunizacija.

“Ja se nadam da će revidirati taj plan, da će uvesti moožda neke prioritetne skupine, kao što su prosvjetni, medijski radnici, policija, vatrogasci, socijalne službe i tako dalje”, naveo je Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u KS.

Daleko od svjetskih dostignuća

A koliko smo daleko u odnosu na svjetska dostignuća, dok čekamo masovnu imunizaciju, pokazuje i vijest da su svjetski naučnici na pragu otkrića lijeka protiv delta soja virusa korona. Stručnjaci optimistični. Kažu, lijek bi mogao da djeluje odmah.

“Oni su iz seruma bolesnika koji su preboljeli koronu, izolirali bili takva antitijela i onda smo ih kod mene u laboratoriji, gdje radimo sa živim virusom testirali i pokazali da određena antitijela, određeni klonovi tih antitijela, zaista, vrlo efikasno neutralizuju virus”, istakao je Luka Čičin-Šain, imunolog.

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata registrovana su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, bez smrtnih ishoda. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,