Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Zenici zabranjen skup podrške Fuadu Kasumoviću

Preuzmite sliku

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zabranilo je skup podrške gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću koji je najavila “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”.

Skup je trebao biti održan u ponedjeljak, 13. decembra s početkom u 17 sati, a razlog zbog je MUP ZDK zabranio ovo okupljanje je što isti nije blagovremeno prijavljen.

“Nažalost, ovo je, također, samo još jedan od pokazatelja da se ništa u proteklih sedam dana ne dešava slučajno. Skup podrške najavili smo odmah nakon saznanja pravosnažnosti odluke o mjeri pritvora gradonačelniku, a koja je bila poznata u ponedjeljak navečer. Iako se skup može najaviti najkasnije 48 sati prije zakazanog okupljanja, tu mogućnost nisu uzeli za relevantnom u MUP-u ZDK, što je još jedan pokazatelj da je i policija u našem gradu pod utjecajem politika“, navode iz “Zeničke inicjative Fuadu Kasumoviću”.

“Ovim putem poručujem javnosti, ali i policiji, da kao neko ko predvodi ‘Zeničku inicijativu – Kasumović Fuad’ više nisam odgovoran za sve ono što će uslijediti kao reakcija građana na činjenicu da je gradonačelnik Kasumović nevin u pritvoru, ali i jer je onemogućeno funkcioniranje grada s obzirom na to da gradonačelnik nije u mogućnosti ovlastiti nekoga da ga mijenja”, poručio je Kenan Uzunović iz ZI – KF.

“U ovom slučaju je kontradiktorna izreka sa Rješenjem. Naime, u obrazloženju Rješenja su naveli rok od 48 sati u iznimnim slučajevima, te nam nisu obrazložili koji su to iznimni slučajevi. Smatramo da iznimni slučajevi mogu biti kada se odlučuje o pitanju prava ljudi na slobodu kretanja i govora. Čekali smo odluku Vijeća Kantonalnog suda da zakažemo skup podrške, međutim, ona je stigla u ponedjeljak u večernjim satima, a zahtjev smo podnijeli u utorak ujutro”, piše u saopštenju “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,