Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U završnoj fazi pripreme za 10. kolektivnu dženazu u Bratuncu: Smiraj će pronaći 12 žrtava

Preuzmite sliku

Tokom desete kolektivne dženaze na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, 12. maja bit će ukopano šest identificiranih i šest žrtava čiji identitet nije mogao biti utvrđen, javlja Anadolu Agency (AA).

Identificirani su: Hasmir (Hamida) Salihović, rođen 1975, Nermin (Idriza) Smajlović, rođen 1974, Nirfet (Mehmeda) Suljić, rođen 1972, Muška (Hakije) Lemeš, rođena 1954, Fatima (Ahme) Osmanović, rođena 1902, Nurija (Alije) Rizvić, rođen 1928. godine.

˝Pogledamo li vremensku distancu od 24 godine, imamo neidentificirane Bratunčane, čije su kompletne porodice vjerovatno pobijene, jer nikog nije bilo ko bi dao krv za njihovu identifikaciju. Preko 600 osoba iz ovog mjesta još uvijek se vodi kao nestalo, a sa 290 ukopanih u Veljacima, tek smo na pola puta˝, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije Hiba Ramić, predsjednica Udruženja ˝Naša sjećanja˝.

Ramić je iskazala nezadovoljstvo sporošću procesa identificiranja i kažnjavanja ratnih zločinaca, od kojih neke preživjele bratunačke žrtve susreću na ulicama Bratunca, Srebrenice ili drugih okolnih mjesta.

˝Svi oni znaju gdje su sakrili masovne grobnice sa tijelima naših najmilijih. Neka to kažu tužiocima. Hag je osudio samo Miroslava Deronjića za ubistvo 65 civila iz Glogove kod Bratunca. Osuđen je na 10 godina zatvora, a u Sudu BiH ratni zločinac Najdan Mlađenović osuđen je na tri i pol godine, ali samo za paljenje kuća. Uskoro ćemo Haškom tribunalu poslati zahtjev da nam odgovore gdje se nalaze masovne grobnice. Kada malo razmislite, Haški tribunal je Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, oslobodio optužbe za genocid u Bratuncu, a upravo ovdje su najbrojnije dječije grobnice. Najmlađa žrtva je Emir Suljić, koji je imao samo dva dana. Ubijali su i trudnice i starice, opljačkali i popalili bošnjačka sela˝, kazala je Ramić, naglašavajući da se na području Bratunca nalazi 300 masovnih i pojedinačnih grobnica.

Admir efendija Velić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, naveo je da se tokom mjeseca maja nizom prigodnih vjerskih, kulturnih i obrazovnih manifestacija obilježava sjećanje na ubijene Bošnjake.

˝Neke od njih već su okončane, a sutra ćemo organizirati cjelodnevnu manifestaciju koja počinje u 10 sati ispred stadiona. Posjetit ćemo bivšu Osnovnu školu ´Vuk Karadžić´ u kojoj su vršena stravična mučenja i ubistva, a posjetit ćemo i staru školsku zgradu u kojoj je bio ženski logor. Sa Ljubovijskog mosta u 11.30 sati bacit ćemo ruže u Drinu. U ovu su rijeku, prema istom scenariju, bacana tijela ubijenih Bošnjaka 1942, 1943, ali i tokom protekle agresije. Kasnije ćemo posjetiti Redžiće. U srijedu u 16 sati iz Komemorativnog centra Tuzla ispratit ćemo tabute sa žrtvama koje će dan poslije biti ukopane u Veljacima. U saradnji sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, na dženazu stižu autobusi iz 18 bh. gradova˝, rekao je efendija Velić.

Previđeno je da 10. kolektivnu dženazu-namaz predvodi Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,