Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Zavidovićima proces ekshumacije: Pronađeni ostaci tri osobe

Na lokaciji Podsjelovo, planine Ozren na području općine Zavidovići, završen je proces ekshumacije posmrtnih ostataka kojom je pod nadzorom postupajućeg tužioca koordinirao istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a ekshumirani su posmrtni ostaci tri osobe.

Prema dostupnim informacijama i dokazima, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti koje su ubijene na lokalitetu Vozuće, 1995. godine. Prošle godine su na istom lokalitetu ekshumirani posmrtni ostaci devet osoba.

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci su prevezeni u Banjaluku u nadležnost Zavoda za sudsku medicinu RS, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava te utvrdio uzrok smrti.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražilac Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Zavoda za sudsku medicinu RS, vještak sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, policijski službenici PS Zavidovići koji su osiguravali lokaciju i vršili kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,