Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Vlasenici 18. aprila kolektivna dženaza i ukop: Najmlađa žrtva imala samo sedam godina

Preuzmite sliku

Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici 18. aprila ove godine će biti obavljena kolektivna dženaza i obavljen ukop pet žrtava iz ovog kraja koje su ubijene tokom etničkog čišćenja područja Vlasenice 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je 12. kolektivni ukop ubijenih u proteklom ratu na vlaseničkom području. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedmogodišnji Edis (Fadil) Hajdarević (1985.).

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalazi se i 17-godišnji Dijan (Kane) Dragić rođen 1975. godine, zatim Salko (Ibro) Merić (1958.) i Sakib (Edhem) Saračević (1963.).

Peta osoba koja će biti ukopana je Duda Dautović, čiju identifikaciju i saglasnost za ukop će potvrditi članovi njene porodice. Identifikacija je zakazana 14.04.2015. godine.

Svih pet žrtava ekshumirano je iz masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine. Iz ove grobnice su ekshumirana ukupno 232 slučaja, od kojih je 112 kompletnih i 120 nekompletnih tijela. Radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje je ukupno identifikovano 155 tijela.

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece. Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana su stradala u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice je prošlo kroz torture, a mnoge su silovane.

Porodice još uvijek traže nekoliko stotina svojih najmilijih. U posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju.

Za ratne zločine osuđene su tek tri osobe. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Haagu, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog godina starosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje