Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U USK-u obilna kiša prouzrokovala probleme i poplave

Kiša koja pada bez prestanka u posljednja 24 sata na području Unsko-sanskog kantona (USK) jutros je prouzrokovala i prve probleme s poplavama u nekoliko bihaćkih i cazinskih naselja.

Vodostaji rijeka Une i Sane su još ispod prvih kritičnih tačaka, međutim na nekoliko lokacija došlo je do preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda.

-Nije došlo do izlijevanja vode iz korita rijeka, ali i ovaj put najproblematičniji su kanali za odvodnju oborinskih voda. Najviše smo problema za sada imali u bihaćkim naseljima Mali i Veliki Lug, Vedro Polje, Gata i Pokoj, gdje su intervenirali vatrogasci i zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću ‘Komrad’ Bihać. Sličnu smo situaciju imali i u Cazinu, odnosno u naseljima Slatina i Ćoralići. U oba grada je bilo ugroženo nekoliko stambenih objekata, no za sada je situacija pod kontrolom – rekao je direktor Civilne zaštite USK Muharem Kartal.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću je 62 centimetra i u blagom je porastu, a prva kritična tačka je na 100 cm. Komandir Civilne zaštite Grada Bihaća Fuad Dedić potvrdio je probleme s oborinskim vodama u nekoliko gradskih i prigradskih naselja.

-Vatrogasne jedinice su u pripravnosti i odmah intervenišu u eventualno poplavljenim objektima. Komunalno preduzeće i ‘Vodovod’ su angažovali po jednu građevinsku mašinu i reagovali smo u Malom i Velikom Lugu, Založju, Vedrom Polju, Ozimicama i još nekoliko naselja. Pročišćavamo kanale s manjim propusnim obimom i imali smo nekoliko intervencija kod objekata koji su u depresiji s okolnim terenom. Što se tiče rijeke Une, za sada nema opasnosti od izlijevanja vode iz korita, jer prva plavljenja u priobalnim područjima dešavaju se kada vodostaj premaši prvu kritičnu tačku od 100 centimetara – dodao je Dedić.

Izmjereni vodostaj Sane u Sanskom Mostu je 222, dok je kritična tačka na 380 centimetara. Mutnica u Cazinu je također još uvijek ispod kritične tačke, a Una u Kulen Vakufu je na visini od 97 centimetara, što je još uvijek značajno ispod kritičnog nivoa.

Saobraćaj na sjeverozapadu BiH se trenutno odvija nesmetano, svi su putevi prohodni. Snabdijevanje električnom energijom je uredno, dok se zbog količine padavina preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Sve dežurne službe na području kantona su na terenu i u maksimalnoj pripravnosti, s obzirom da meteorolozi najavljuju padavine i danas i sutra. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,