Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Ugljeviku ekshumirani kompletni posmrtni ostaci žrtve proteklog rata

Preuzmite sliku

Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na području općine Ugljevik, tačnije u mjestu Glinje, mikrolokalitet Prosjeka, javlja Anadolu.

Posmrtni ostaci ove žrtve, muškarca, starosne dobi od preko 50 godina, su pronađeni na liniji Vojske Republike Srpske, tačnije u tranšeji na ovom lokalitetu.

Prema operativnim podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovaj lokalitet dovedena tokom ratnih godina iz logora “Batković”, a odakle su zapravo logoraši tokom ratnih godina dovođeni na kopanje rovova.

Posmrtni ostaci nakon ekshumacije su odvezeni u Komemorativni centar u Tuzlu gdje će uslijediti njihova sudsko – medicinska i kriminalističko – tehnička obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode.

Ekshumacija je provedena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, a u procesu ekshumacije su sudjelovali ljekar – patolog sudske medicine, istražitelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici lokalne policije, a koji su osiguravali lokaciju i davali krim – tehničku potporu u procesu ekshumacije. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje