Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Protest žena protiv femicida i u Tuzli: “Stop nasilju nad ženama i djevojčicama”

Preuzmite sliku

Danas se širom Bosne i Hercegovine, u 19 gradova održava protest žena pod nazivom “Naš bol je vaš sram!”.

U Tuzli je protest počeo u 15 sati, kao i u drugim gradovima, a okupljanje je na Trgu Slobode.

O protestima je govorila i Dina Bajraktarević koja kaže da je ponosna što se ovaj protest održava u čak 19 gradova BiH te da se okupljaju protiv femicida.

 • “Prvo mi je bitno naglasiti da mi je drago što se ovi isti protesti dešavaju u 19 gradova širom Bosne i Hercegovine i da smo pokazali zaista jedno jedinstvo i solidarnost. Ovi protesti su zapravo protiv femicida i ono što mi želimo je da se femicid napokon klasifikuje kao krivično djelo, da se krivični zakon uskladi sa Istanbulskom konvencijom, a također i da sistemski krenemo rješavati nasilje koje se dešava nad ženama i djevojčicama”, kaže Bajraktarević za Tuzlanski.ba.

  Kaže da se nada podršci muškaraca na ovim protestima, jer je patrijarhat nešto što podjednako utiče i na muškarce i na žene.

  Njena poruka ženama, djevojčicama i cijelom društvu je da nasilje nije privatna stvar.

  “Obzirom da se u današnje vrijeme dešava mnogo nasilja u porodici, kako onog za koje znamo, a pogotovo ono za koje ne znamo, na ovaj način smo došle da pružimo podršku svim ženama koje trpe to nasilje”, dodaje jedna od okupljenih protestantica.

 • Okupljene građanke skupa u glas poslale su i jasnu poruku “Nijedna više” i “Naša bol je vaš sram”.

  Vezano | Bunt građanki danas u 19 gradova širom BiH: “Neka vlast čuje naš ‘krik tišine”

  Podsjećamo, od 2016. godine ubijeno je više od 60 žena samo zato što su žene, a ubistvo koje se prije tri dana desilo u Bihaću kada je surpug zadavio suprugu u njihovom zajedničkom stanu bio je jedan od okidača da sžene na ulicama potraže pravdu za sve on koje su ubijene zbog femicida (zato štos u žene op.a.). (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,