Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli nastavljeno suđenje Vesni Švancer: Bez pokrića isplaćivan novac iz budžeta FBiH

Pred Općinskom sudom u Tuzli danas je nastavljeno suđenje Vesni Švancer zbog zloupotrebe položaja.

U optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona Vesna Švancer se tereti da je kao potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinila krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti i krivično djelo prevare.

Švancer je, prema dertaljima optužnice, formirala udruženje u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uslovljavali te osobe da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH, i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizatorica udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, nakon što bi ih uslovili članovi udruženja ili sama Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili. Tako je Švancer sebi ili članovima udruženja pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 14.350 KM.

Pred Općinskim sudom u Tuzli u nastavku postupka pojavile su se tri uposlenice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koje su unakrsnim ispitivanjem tužioca i odbrane davale svoje iskaze.

Edita Martinović, službenica u Uredu dopredsjednika Zastupničkog doma Parlamenta FBIH tokom svog iskaza kazala je, između ostalog, da joj je sve zahtjeve za isplatu grantova proslijeđivala Švancer putem e-maila, a usmeno joj je govorila o kojim se iznosima radi.

Osim toga, Martinović je navela da su se neke odluke o dodjeli sredstava donosile i prije nego što bi stigao zahtjev.

“Nekada me Švancer nazvala telefonom i zamolila da izradim odluku, ona bi mi izdiktirala podatke, a onda bi zahtjev došao naknadno˝, kazala je svjedokinja i dodala da je Švancer nekada požurivala da izradi odluke.

Inače, Martinović je iste poslove obavljala i za dopredsjednika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladena Boškovića. Tokom današnjeg suđenja navela je da je postojala razlika u postupanju Švancer i Boškovića vezano uz dodjelu grantova, a od Boškovića nikada zahtjev nije dobila e-mailom.

“Sve je išlo proceduralno, odnosno fizički od pisarnice pa do našeg ureda. Nakon toga bih izrađivala odluku za koju je on određivao iznos novca. Nikada nisam imala situaciju da me požurivao da je izradim”, kazala je, ističući da su i kod Boškovića za fizičke osobe isplaćivani manji iznosi do maksimalno 500 KM i bili su namijenjeni uglavnom za liječenje bolesnika koji su dostavljali ljekarsku dokumentaciju.

Na pitanje da li je kćerka svjedokinje bila korisnica nekih od grantova, ona je izjavila da nije, ali da je novac dodijeljen Plesnoj školi koju njena kćerka pohađa.

Stela Ibrović, v.d. sekretara u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH pojasnila je da su predsjedniku i potpredsjednicima ovog tijela na raspolaganju novčana sredstva iz federalnog budžeta te da oni samostalno odlučuju o sredstvima namijenjenim za pojedince i neprofitne organizacije.

˝Mislim da predsjednik na raspolaganju ima ukupno 70.000 KM, a potpredsjednici 25.000 KM”, izjavila je Ibrović i naglasila da je primijetila razliku između zahtjeva koji su stizali od Boškovića i Švancer, a tiču se fizičkih osoba.

“On je transfere za pojedince uglavnom davao bolesnima, pa su zahtjevi bili praćeni obimnom medicinskom dokumentacijom, dok su kod Švancer u prilogu znali biti kopija lične karte, broja računa banke, ili ID broj”, navela je Ibrović, negirajući da ju je Švancer požurivala da potpisuje fakture.

“Jednom se možda desilo da me zbog nekih drugih stvari zvala putem telefona pa mi usput rekla: ‘Nešto sam ti poslala’, pa potpiši’. U tom smislu nije bilo nikakvih požurivanja”, navela je Ibrović.

Adaleta Kurtović kao savjetnica predsjedavajućeg u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH rekla je da je u neformalnom smislu imala dodira s grantovima koje je isplaćivala Švancer.

“Odluke za dodjelu grantova nikada nisam radila, ali sam upućivala pozive prema šefici odsjeka u Trezoru Ministarstva finansija FBiH Slavici Žujo koji su bili vezani za isplatu. Kao Savjetnica Švancer nisam mogla uočiti neodstatke prilikom isplate grantova, jer nemam uvid u te predmete da bih se mogla o očitovati”, rekla je u svom iskazu Kurtović i potvrdila da poznaje Azru Džafić koja je bila zaposlena kao vozačica Švancer, a dio je istražnih radnji u predmetu koji se vodi protiv Švancer.

Kako je navela, i njen otac je koristio grant koju mu je dodijelila Švancer u iznosu od 1.500 KM, kao osobi koja je oboljela od karcionoma. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje