Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli 17. oktobra počinje Peti kongres nefrologa BiH

Preuzmite sliku

Peti kongres nefrologa BiH s međunarodnim učešćem, bit će održan u periodu od 17. do 20. oktobra u Tuzli, u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BIH.

Najeminentniji stručnjaci iz 10 država regiona i Evrope održat će predavanja i naučna izlaganja iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije.

Prema riječima predsjednice Udruženja, prof.dr. Halime Resić na Kongresu će se razgovarati o bitnim temama iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, a posebna pažnja bit će posvećena bubrežnoj transplantaciji.

– Bosna i Hercegovina se, na žalost, ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom transplantacije bubrega, te je kongresna edukacija način da se pokuša povećati broj transplantacija bubrega u BiH, a i da se motivira šira javnost o potrebi darivanja organa i tkiva – kazala je Resić.

Podsjetila je da se ove godine navršava 20 godina uspješnog transplantacijskog programa u UKC Tuzla što je bio jedan od razloga da se Peti nefrološki kongres u BiH održi baš u Tuzli.

UNDT BiH s Donorskom mrežom i udruženjima koja se zalažu za prava pacijenata kontinuirano radi na edukaciji građana o značaju prevencije bubrežnih oboljenja, ali i o značaju doniranja organa.

U tom kontekstu, pojasnila je Resić, dva puta godišnje održavaju nefrološku školu, u okviru kojih su korisna predavanja iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije.

UNDT BiH uspješno djeluje već 20 godina, kao respktabilna i prepoznatljiva stručna organizacija u regiji i šire, saopćeno je iz UNDT BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje