Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzlanskom kantonu ni danas nema novozaraženih korona virusom, testirane 203 osobe

Preuzmite sliku

Tokom redovnog obraćanja javnosti predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić saopćila je medijima nove informacije u vezi sa stanjem pandemije izazvane koronavirusom kada je u pitanju Tuzlanski kanton

Pozitivan trend u kojem nije zabilježen nijedan slučaj korona virusa nastavio se i danas. U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona testirane su 203 osobe, te su svi testovi bili negativni.

Od početka testiranja na području TK bilo je zabilježeno 84 slučaja korona virusa, a trenutan broj zaraženih iznosi 11.

U protekla 24 sata u FBiH 798 osoba testirano na COVID-19 od kojih je samo dvoje bilo pozitivno.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je naveo da su dosad u FBiH testirane 12.773 osobe od kojih je 786 bilo pozitivno, dok su trenutno aktivna 533 slučaja COVID-19.

– Trenutno su hospitalizirana 62 pacijenta, a njih osam je na respiratorima – precizirao je Čerkez.

Naglasio je da su 32 slučaja zaraze završila smrtnim ishodom, među kojima je bilo 18 muškaraca i 14 žena, a 68,7 posto ih je bilo starije od 65 godina. Čerkez je najavio da bi nakon majskih praznika mogle biti ublažene i mjere zabrane rada za određene djelatnosti, dok za ugostiteljske objekte to vjerovatno neće biti slučaj do početka ljeta.

Podsjetimo, Čerkez je danas u obraćanju javnosti da su u FBiH ublažene mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina, kojima je to ranije bilo onemogućeno radi suzbijanja širenja koronavirusa. Pojasnio je da je sada starijim od 65 godina dozvoljeno da izlaze ponedeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a mlađim od 18 utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje