Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzlanskom kantonu dva nova slučaja zaraze korona virusom

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednjem turnusu testiranja obrađena su 152 uzoraka od kojih su dva nalaza bila pozitivna na COVID-19.

Sa nova dva slučaja u Tuzlanskom kantonu trenutno je 15 aktivnih slučajeva zaraze, a svi pacijetni se nalaze na kućnom liječenju.

Podsjetimo, sedam zaraženih se vezuje za klaster u Živinicama, jedna osoba dolazi sa područja Gradačca (doputovala iz Finske), pet osoba je sa područja Tuzle i kod njih je potvrđen koronavirus nakon povratka avionom iz Saudijske Arabije, dok se jedan pozitivan slučaj vezuje za klaster Gračanica, međutim korona virus je kod te osobe potvrđen u Tešnju.

Radi se o muškarcu srednjih godina, koji je zaposlen u Tešnju, a živi na području Gračanice.

Kako je danas saopćeno novi slučajevi zaraze korona virusom potvrđeni su na području Živinica, a u pitanju su dvije ženske osobe iz istog domaćinstva.

Jedna osoba je srednje životne dobi dok je u drugom slučaju korona virus potvrđen kod djeteta.

Iz Kriznog štaba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK je saopćeno kako nezvanično sumnjaju da je u pitanju novi klaster.

‘Još uvijek se prikupljaju sve potrebne informacije o novozaraženim. Također se radi i na tome da se uzrokuju prvi kontakti. Postoje indicije da se radi o novootkrivenom klasteru’ – saopćeno je iz Službe za informisanje Vlade TK.

Od početka testiranja u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla obrađeno je 9.852 testova, a kod 101 osobe je konstatovano prisustvo COVID-19.

Evidentirana su tri smrtna slučaja, te se ukupno oporavilo 55 osoba.

Broj osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji sa današnjim danom iznosi 54. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,