Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U toku proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Tuzla

Preuzmite sliku

S Međunarodnog aerodroma Tuzla tokom 2022. godine prevezeno je oko pola miliona putnika.

Skoro je vraćen promet kakav je bio prije pandemije, a oćekivanja su da će u narednoj godini biti premašen rekord iz 2019. godine. Tome će doprinijeti proširenje kapaciteta i uvođenje novih linija i prevoznika.

Izgradnjom Atrijuma terminalna zgrada će biti oslobođena od pritiska putnika i zakupaca prostora. Međunarodni aerodrom Tuzla predstavlja generator svih grana privrede i zato su ulaganja u njegov razvoj višestruko korisna.

Direktor JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” Dževad Halilčević za RTV TK je kazao kako je tek treći javni poziv za izvođenje radova bio uspješan dok se na prethodna dva poziva niko nije javio.

“Također, prisutan je i skok cijena materijala uz nedostatak radne snage. Uz sve to JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” kao preduzeće od federalnog značaja mora da traži preduzeće sa licencom. Sve to nam sužava prostor za rad” – kazao je Halilčević.

U toku su pripreme za dogradnju putničkog terminala, odnosno izgradnju trećeg ulaza čime će biti proširen kapacitet. Treći ulaz bi trebao biti završen do ljeta, kao i parking površine 16 500 m2, sa ogradama, rasvjetom i automatskom naplatom.

Granična policija i Uprava za indirektno oporezivanje, odnosno carina preseljeni su u nove prostorije. Međunarodni aerodrom Tuzla zvanično je otvoren 1998. godine.

Od 2011. su počeli letovi s niskobudžetnom kompanijom WIZZ AIR, a od 2015. godine WIZZ AIR je otvorio bazu na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Od 1. novembra 2022. godine uspostavljeni su i letovi Rayan Airom. Omogućen je povoljan transport do 15 destinacija u Zapadnoj Evropi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje