Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U TK potvrđeno novih sedam slučajeva korona virusa

Preuzmite sliku

Popularno

Nakon što su u petak uvečer potvrđeni prvi pozitivni rezultati za dvije osobe koje su zaražene virusom COVID-19 na području Tuzlanskog kantona u toku noći urađeno je još 36 testova i potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

‘Sve pozitivne osobe vezane su za Medical Institute Bayer (MIB), odnosno Centar za srce. Nastavljamo sa daljom epidemiološkom obradom, utvrđujemo s kim su bili u kontaktu i nastavit ćemo s testiranjima tokom dana. Borit ćemo se i dalje i čuvajte se’, poručila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, ističe kako nema mjesta panici te da su pozitivne osobe na COVID-19 stabilnog zdravstvenog stanja.

‘Ovo je promjena koju smo očekivali i za koju smo se pripremali. Uposlenici koji jučer nisu bili na poslu bit će kontaktirani i tražit ćemo da se pridržavaju mjera. Medicinska sestra koja je prvozaražena je imala kontakt sa tri pacijenta na svom odjelu te će i ti pacijenti biti testirani’, kaže Mulić.

Zaražene osobe koronavirusom bit će smještene u izolatorij Klinike za zarazne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. Od jutros u Tuzli traje sjednica Kriznog štaba TK, a donesena je naredba za sve građane da ubuduće iz kuća i stanova ne mogu izlaziti bez rukavica i zaštitnih maski.

 • ‘Takvim osobama će biti zabranjen ulazak u trgovine. Naložili smo Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da obavi nadzor nad privatnim poliklinikama’, kaže Mustafa Šakić, komandant Kriznog štaba Civilne zaštite TK.

  O eventualnim propustima u radu MIB-a, ministrica Čolić nije mogla govoriti dok se ne provedu istražne radnje.

  Mulić je navela da se određen broj radnika jednog trgovačkog lanca nalazi u izolaciji nakon što su imali kontakte s vozačem iz Banja Luke koji je pozitivan na koronavirus.

  Krizni štab TK je uputio apel građanima da se pridržavaju mjera i naglasili su da nema mjesta panici i da će se i dalje boriti svim sredstvima za zdravlje svih građana.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,