Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U TK 2.535 osoba ostalo bez vozačke dozvole, brojni vozači voze automobile i pored zabrane

Preuzmite sliku

Protekle godine od vozača u Bosni Hercegovini oduzeto je više vozačkih dozvola nego prethodnih godina, što je jedan od efekata izmijenjenog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH koji se primjenjuje od 15. februara 2017. godine.

Novi Zakon o saobraćaju donio je značajne izmjene koje se uglavnom odnose na znatno veći iznos novčanih kazni za prekršaje. Tako kazne za vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, vožnju bez položenog ispita ili vožnju neregistrovanog vozila sada dosežu i do 1.000 KM. Vozači koji odbiju testiranje na alkohol ili drogu također se suočavaju s kaznama od 400 do 1.000 KM.

Pozitivni pomaci u KS

Na području Kantona Sarajevo u 2017. godini doneseno je 336 zaključaka o oduzimanju vozačke dozvole, a izvršeno je 11.805 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima, što znači da je ukupno 12.141 vozačka oduzeta od građana u KS prošle godine.

Kako saznajemo iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS, zbog kršenja propisa iz oblasti sigurnosti saobraćaja uručeno je 184.538 prekršajnih naloga u 2017. na području KS, što je manje za 47.015 prekršaja u odnosu na 2016. godinu.

Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić kazao nam je kako je zadovoljan pozitivnim pomacima koje je donio izmijenjeni Zakon o saobraćaju.

“Samo u Zeničko-dobojskom kantonu imamo smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nesrećama za 44,7 posto. To je vrlo ozbiljan podatak i pozitivan pomak”, prokomentarisao je Pejić.

Zenički policajci izrekli su 8.023 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima u 2017. godini, dok je 3.901 vozač sankcioniran zbog prisustva alkohola u krvi.

Policija u Unsko-sanskom kantonu prošle godine je oduzela 3.683 vozačke dozvole. Iz MUP-a USK kazali su nam kako su zbog prekoračenja brzine uručili 56.028 prekršajnih naloga, a 3.900 vozača kažnjeno je zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

“Pored pozitivnih strana koje je donio Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, sa sigurnošću se može reći da su i aktivnosti koje su provodili policijski službenici Uprave policije MUP-a USK doprinjeli boljem stanju sigurnosti u saobraćaju na području našeg kantona”, kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Policija u Bosansko-podrinjskom kantonu privremeno je oduzela 410 vozačkih dozvola prošle godine. Na području ovog kantona u 2017. izdato je 1.367 prekršajnih naloga vozačima koji su prekoračili brzinu te 194 prekršaj zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju.

MUP Posavskog kantona zabilježio je 112 oduzimanja vozačkih dozvola prošle godine, dok je 6.447 vozača iz ovog kantona sankcionirano zbog prekoračenja brzine. Policija u Zapadnohercegovačkom kantonu oduzela je 410 vozačkih dozvola.

Vozi se i pored zabrane

Od primjene novog Zakona o saobraćaju oduzeto je 32.306 vozačkih dozvola u manjem bh. entitetu, i to 26.440 od vozača koji su se kretali nedozvoljenom brzinom kretanja te 5.866 od vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola.

Iako je u većini kantona novi Zakon o saobraćaju donio pozitivne vijesti, to nije slučaj u Tuzlanskom kantonu gdje su se prošle godine desile 2.984 saobraćajne nesreće u kojima su smrtno stradale 43 osobe.

Na području Tuzlanskog kantona prošle godine je 2.535 vozača ostalo bez vozačke dozvole zbog vožnje pod dejstvom alkohola, dok su pripadnici MUP-a TK uhvatili 1.528 vozača u vožnji bez vozačkog ispita.

Glasnogovornik MUP-a TK govori nam kako brojni vozači voze automobile i pored zabrane korištenja motornog vozila, što je slučaj i u ostalim kantonima.

“Policajci u TK prošle godine su pronašli više od 500 vozača koji su upravljali vozilom pod izrečenim sankcijama. To dovoljno govori o našoj kulturi, odnosno nekulturi u saobraćaju”, dodao je Šarić.

Policijski službenici bh. kantonalnih MUP-ova podsjećaju kako vozače koji saobraćaju na cesti, iako im je oduzeta vozačka dozvola, čeka novčana kazna do 1.000 KM.

Izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sigurnosti saobraćaja u BiH, koji je na snazi godinu dana, donio je pozitivne pomake kada je riječ o smanjenju broja soabraćajnih nesreća i prekršaja. Međutim, visoke novčane kazne za prekoračenje brzine i vožnju pod dejstvom alkohola nisu dovoljno osvijestile bh. vozače. (Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,