Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Srebrenici ovog ljeta poseban obrazovni program za mlade

Preuzmite sliku

Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja najavio je za period od 5. do 13. jula treću Školu za mlade Srebrenica, a učesnici će imati priliku da uče o tranzicijskoj pravdi, memorijalizaciji, izgradnji historijskih narativa, ljudskim pravima i prevenciji genocida i masovnih zločina.

Ovogodišnja škola okuplja 50 mladih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Španije, Njemačke, Francuske, Slovenije, Poljske, Turske, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva, Meksika i Kanade.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kazao je da je Škola za mlade Srebrenica izuzetno važna jer je sastavni dio godišnje komemoracije genocida u Srebrenici, kao takva je jedinstven obrazovni program za mlade iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta.

Suljagić je dodao da, od ove godine Škola za mlade Srebrenica, ima i dva nova partnera – Fond Memorijala Kantona Sarajevo i Edukativni centar za Holokaust, genocid i međuvjerske odnose Koledža Menhetn.

– Na taj način, kroz saradnju s lokalnim i međunarodnim organizacijama, Škola za mlade Srebrenica daje priliku mladima da uče od stručnjaka iz oblasti prevencije genocida i konflikta – kazao je Suljagić.

Predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić kazala je da će, ovogodišnja Škola za razliku od prethodne dvije, imati pred program u Sarajevu. Učesnici će posjetiti Tunel spasa te naučiti više o Opsadi Sarajeva, u godini kad se obilježava 30 godina od početka Opsade.

Učesnici Škole za mlade Srebrenica prisustvovat će i Međunarodnoj konferenciji “Heroine Srebrenice”, koja će biti održana 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica.

– Konferencija „Heroine Srebrenice“ je jedinstveni događaj, okupit će žene koje su preživjele genocid, ali i aktivistkinje, akademike i predstavnike udruženja žrtava i preživjelih te organizacije civilnog društva koje rade na očuvanju istine o genocidu kroz perspektive žena – kazala je Šarić.

– Mladi različite starosne dobi, s više od 30 svjetskih univerziteta – Univerziteta u Hamburgu, Univerziteta de Lorraine, Tehničkog Univerziteta u Dresdenu, Univerziteta u Ljubljani, Scripps Koledža u Kaliforniji, Kraljevskog koledža u Londonu, Univerziteta u Sussexu, Univerziteta u Stanfordu, Univerziteta u Bolonji, i mnogih drugih – kroz interaktivni program imat će priliku da uče od stručnjaka, akademika i umjetnika iz različitih oblasti – navodi se.

Uz Suljagić i Šarić, ovogodišnji predavači i govornici Škole su i Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo; Tanya Domi, profesorica na Columbia univerzitetu u New Yorku; Dino Abazović, profesor socijologije na Univerzitetu u Sarajevu; Edina Bećirević, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu; Hariz Halilovich, socijalni antropolog i profesor na RMIT Univerzitetu u Australiji; Mehnaz Afridi, profesorica religijskih studija i Paul Lowe, profesor na Univerzitetu umjetnosti u Londonu.

Učesnici škole imat će priliku razgovarati i s predstavnicima lokalnih, regionalnih i međunarodnih organizacija, poput Centra za mlade KVART, Balkanske istraživačke mreže BiH, Inicijative za mlade – Hrvatska, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Međunarodne komisije za nestale osobe i Međunarodnog rezidualnog mehanizama za krivične sudove.

Tokom Škole bit će prezentiran i rad Centra za postkonfliktna istraživanja kroz dva dokumentarna filma, ‘Uspomene 677’ i „Slučajevi zla: Vlasenica“. Film, fotografija, umjetnost i ostala multimedija koja će biti korištena tokom škole jačaju i potiču kritičko (pre)ispitivanje koje zauzvrat potiče procese suočavanja s prošlošću.

– Škola se realizira uz podršku Nacionalnog fonda za demokratiju (NED), Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, Fonda braće Rockefeller, Sigrid Rausing Fonda, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, OSCE Misije u Bosni i Hercegovini i Koledža Menhetn – saopćio je Press tim Memorijalnog centra Srebrenica. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje