Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Srebrenici komemorativna sjednica bez bošnjačkih odbornika

Preuzmite sliku

 U Srebrenici je danas održana komemorativna sjednica Skupštine opštine posvećena svim žrtvama u tom gradu.

Minutom šutnje odata je počast svim nevinim žrtvama u proteklom ratu, a predsjednik Skupštine opštine Salko Tursunović, otvorivši sjednicu, rekao je prisutnima da su ovi dani puni tuge i bola.

– Ovo je vrijeme kad se porodice opraštaju od svojih najdražih koji su od 1992 do 1995. godine ubijeni u ratu. Pozivam sve građane opštine Srebrenica da na civilizovan i dostojanstven način odamo počast nevino stradalim sugrađanima – kazao je Tursunović.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić je rekao da se danas odaje počast svim žrtvama.

– Skupština opštine Srebrenica je u proteklom periodu donijela odluku o održavanju komemorativne sjednice i na taj način pokazala ozbiljnost da svim žrtvama na ovakav način oda počast. Neopravdano odsustvo odbornicima neka služi na čast što danas nisu tu da pošalju poruke mira. Zločince treba izvesti pred lice pravde, i to se čini, ali nedovoljno. Mi moramo kao odgovorni ljudi ukazivati na to dok smo na pozicijama – naveo je Grujičić.

Ističe da Srebrenica treba pomoć te da samo ekonomija i razvoj mogu doprinijeti tom gradu. Ekonomski snažna Srebrenica će, naglasio je, doprinijeti miru i stabilnosti.

Grujičić je pozvao sve aktere i građane da na dostojanstven način proprate obilježavanje stradanja u predstojećim danima, iskazavši duboko saučešće sa svim porodicama koje su izgubile nekog u proteklom ratu.

Na komemorativnoj sjednici Skupštine Opštine Srebrenica koja je održana danas nije bilo odbornika iz reda bošnjačkog naroda, osim predsjednika SO Srebrenica Salke Tursunovića.

Odbornik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je Feni da je klub bošnjačkih odbornika donio jednoglasu odluku da neće prisustovati sjednicama dok načelnik i drugi ne priznaju genocid koji je utvrđen međunarodnim presudama.

– Komemorativna sjednica je izgubila smisao onog momenta kada je na čelo Opštine došao načelnik koji zvanično negira genocid. Mi smo iz tog razloga bili odsutni sa komemorativne sjednice i naš stav je jasan – poručio je Duraković. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje