Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Srebrenici klanjana dženaza Nuri Alispahić, umrla je od tuge za ubijenim sinovima

Preuzmite sliku

U prigradskom mezarju Kazani u Srebrenici danas je klanjana dženaza i obavljen ukop Nure Alispahić koja je jučer umrla u 76. godini. Nuri su zločinci za vrijeme agresije na BiH ubili dva sina, Azmira i Admira.   

Među majkama i povratnicima Srebrenice tuga i žalost. Oni koji su poznavali rahmetli Nuru, kažu da je bila istinski borac za pravdu i istinu te da je s udruženjima preživjelih žrtava obilazila sva stratišta. Majka koja je stalno pričala „Ljubila sam sinove kosti da mi bude lakše”.

  • Fazila Efendić, predsjednica  Udruženja „Majke Srebrenice“, kaže da svaki dan sve manje srebreničkih majki, pa ih sve manje ima koje idu na mezarja svojih najmilijih i obilaze brojna stratišta i masovne grobnice u Podrinju. Alispahić je, kao i stotine žena do sada, umrla od tuge za svojim najmilijim.

    – Nažalost, mnoge od nas, ukopale su po kost, dvije. Ali, nama majkama koje smo ostale željne svoje djece zadovoljstvo je da imamo i njihov mezar, da imamo gdje otići kad smo same. Mnoge majke rekle su da žele što prije umrijeti, da budu sa svojom djecom. Jer nama je svaki dan patnja – kazala Efendić.

  • Nurinog šesnaestogodišnjeg sina Azmira 17. jula 1995. godine ubili su zloglasni “Škorpioni” u Godinskim Barama kod Trnova. Snimak na kojem je prikazano krvničko ubistvo Azmira i još petorice mladića obišao je svijet.

    Nurin stariji sin Admir ranjen je u jednom selu iznad Srebrenice. Prebačen je helikopterom u Tuzlu na liječenje. Kada se malo oporavio, dobio je zaduženje u tuzlanskoj policiji. Tužnu vijest Nura je dobila 25. maja 1995., kada su agresori granatom ubili tuzlansku mladost na Kapiji. Tada je ubijen i njen Nurin sin Admir. Godinu ranije u Srebrenici je poginuo i Nurin muž Alija. (Dnevni avaz)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje