Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U ‘slučaju Respiratori’ saslušana dva svjedoka optužbe, nastavak suđenja zakazan za 21. april

Preuzmite sliku

Suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla kompanija “F. H. Srebrena malina”, nastavljeno je danas u Sudu BiH saslušanjem dvije svjedokinje optužbe.

Svjedokinja Aida Čorbeg, anesteziologinja zaposlena u bolnici u Travniku, ispitana je na okolnosti komunikacije sa Novalićevom sekretaricom Bahrom Džakom, a u kontekstu ponuda koje su joj predočene te kvalitetom različitih tipova respiratora.

Ispričala je kako joj je Džaka komšinica i prijateljica s kojom se poznaje sedam-osam godina te da joj je poznato da ona (Džaka) radi u Kabinetu federalnog premijera. Odgovarajući na upite tužitelja Mirze Hukeljića, svjedokinja je u direktonom ispitivanju potvrdila da je Džaka kontaktirala telefonom, tražeći od nje mišljenje o određenim ponudama respiratora. Prisjetila se da je prvi takav kontakt uslijedio 1. aprila 2020. godine, rekavši da joj je je bilo drago da može pomoći s obzirom na znanje i iskustvo koje posjeduje, te navodeći da je nakon telefonskog poziva uslijedila komunikacija putem vibera i e-maila, uključujući i fotografije određenih aparata.

Svjedokinja je kazala da se pri ocjeni aprarata/respiratora isključivo rukovodila tehničkim specifikacijama, odnosno onim što određena vrsta aparata nudi, uključujući moduse koji se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, odnosno u tretmanu covid pacijenata. U tom kontekstu je kazala kako je pohvalila aparat marke ‘Borej – 3.000’, sugerirajući te da treba ići u tom pravcu, te da je dala pozitivno mišljenje za još jedan aparat, kao i da se negativno izjasnila u vezi s dva transportna respiratora čije su joj ponude predočene.

Istovremeno, svjedokinja je kazala i da joj u to vrijeme ništa nije bilo poznato u vezi s respiratorima ACM812A, koji su obuhvaćeni optužnicom, te da je o njima saznala iz medija, oko mjesec dana nakon spomenutih dešavanja. U unakrsnom ispitivanju, odgovarajući na upit Novalićeve advokatice Vasvije Vidović, svjedokinja Čorbeg je navela da je u spomenutoj komunikaciji sugerirala, odnosno predočila nazive firmi koje se bave uvozom/nabavkom i servisiranjem medicinske opreme. Na dodatni upit u vezi sa saznanjima o kretanju na svjetskom tržištu u to vrijeme, svjedokinja je odgovorila odrično, rekavši da o tome nije znala iz prve ruke, ali da je iz medija čula da je “trka za respiratorima”. Dodala je i da nije znala da je u to vrijeme bila na snazi zabrana izvoza iz EU i SAD-a.

Svjedokinja Šeila Cilović-Lagarija, stručna saradnica u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH opisala je na koji način je sačinjena analiza stanja medicinske opreme i potreba za medicinske ustanove na području FBiH. Pojasnila je kako je to inicirao direktor Zavoda Davor Pehar, te da je na tom planu bio angažiran tim koji je prikupio podatke s terena posredstvom kantonalnih zavoda za javno zdravstvo. Opisala je, također, način komunikacije u tom procesu, navodeći da je sve rađeno iu skladu sa Zakonom o evidenciji u oblasti zdravstva, uključujući i korištenje odgovarajućih obrazaca (obrazac br. 7).

Svjedokinja je podsjetila da je analiza prikupljenih podataka trajala oko pet dana te da je plan u kojem su iskazane potrebe dostavljen direktoru Peharu, koji je to proslijedio na usvajanje Kriznom štabu FBiH. Pored premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u vezi s nabavkom respiratora optuženi su, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi. Inače, suđenje u ovom predmetu je u fazi dokaznog postupka, a pored danas saslušanih svjedoka, do sada su svjedočili – Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica, tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. april kada bi trebali biti saslušani direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar i članica Kriznog štaba FBiH Marina Bera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje