Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U slučaj nabavke respiratora uključila se i SIPA, Magazinović postavio pitanje

Preuzmite sliku

U slučaj nabavke respiratora za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine uključila se i Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA).

Nakon Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, ovo je drugi organ koji ispituje okolnosti pod kojima su respiratori iz Kine preko firme “Srebrena malina” iz Srebrenice kupljeni za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, piše N1.

SIPA vrši određene provjere u vezi sa nabavkom resporatora, a na temelju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, potvrdio Luka Miladinović, portparol SIPA-e. Inače, ovaj Zakon predviđa provjeru svih transakcija vecih od 30.000 maraka.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je dva predmeta u kojima će provjeriti nabavku respiratora i testova na COVID-19, kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela u postupku javnih nabavki. Informaciju je potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica ove institucije.

Predmeti su formirani nakon izvještaja da je firma “Srebrena malina” uvezla 80 respiratora iz Kine, dok je drugi predmet je otvoren zbog provjera navoda o ranijim sumnjivim nabavkama testova za detekciju korona virusa.

Nakon mnogobrojnih reakcija u javnosti, zastupničko pitanje u Parlamentu BiH postavio je Saša Magazinović (SDP).

“Da li je poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” registrovano za uvoz medicinske opreme?”, bilo je pitanje Magazinovića upućeno predsjedavajućem Parlamenta BiH.

Fikret Hodžić, direktor kompanije ‘FH Srebrena malina’, saopćio je da je ta kompanija, “u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uslovima, uspjela nabaviti 100 respiratora iz Kine za potrebe zdravstvenog sistema Federacije Bosne i Hercegovine“. Kako je kazao, pri tome se nije vodila motivom o profitu.

On dalje ističe da je posao nabavke respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega bio trgovina u kojoj je kompanija ‘FH Srebrena malina’ zaradila određeni novac.

Podsjetimo, u BiH je nedavno stiglo 80 respiratora iz Kine, a premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da je respiratore vrijedne 10.5 miliona KM kupila Vlada FBiH.

Na osnovu kojih kriterija je Srebrena malina dobila ovaj posao, još uvijek nema odgovora nadležnih institucija u FBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje