Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Tuzle: Građani BiH pozvani da ljetuju u “Gradu na zrnu soli”

Preuzmite sliku

U organizaciji turističkih zajednica Kantona Sarajeva i Grada Tuzle, u sarajevskoj Vijećnici danas je predstavljen program „Ljetujte u Tuzli“. Predstavljena je turistička ponuda Tuzle i pozvani svi građani Bosne i Hercegovine da ove godine ljetuju u gradu na soli, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti u Vijećnici prisustvovali su gradonačelnici Sarajeva i Tuzle, Benjamina Karić i Jasmin Imamović, te predstavnici dviju turističkih zajednica.

Gradonačelnica Sarajeva Karić kazala je kako danas iz Vijećnice šalju poruku jedinstva, zajedništva i saradnje glavnog grada sa svim drugim gradovima BiH, te kako joj je posebna čast što danas u Sarajevu mogu predstaviti Tuzlu i dati punu podršku tom gradu.

„Moto koji nas vodi je ‘Ljetujmo u našoj prekrasnoj BiH’. Mi želimo zadržati turiste, želimo dati priliku ne samo turizmu, nego kulturnom turizmu. Želimo pokazati Evropi, svijetu ali i našem domaćem stanovništvu kakve prirodne ljepote imamo”, kazala je gradonačelnica Karić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović poručio je kako mu je vrlo važna sinergija Tuzle i glavnog grada Sarajeva, te kako sa nestrpljenjem očekuju da se uradi autoput Sarajevo-Beograd, koji će još bolje međusobno povezati bh. gradove. Ono s čim se Tuzla u kontekstu ljetnog turizma najviše može pohvaliti svakako sa Panonska jezera, jedina slana jezera u Evropi, koja se prostiru na površini od više od 20.000 kvadratnih metara. Imamović ističe kako je jezera dosad posjetilo više od pet miliona građana.

“Mi u Tuzli vjerujemo da jedino vrijedi živjeti zajedno, da jedino vrijedi živjeti normalno, da su različitosti bogatstvo. Sjedimo u Vijećnici koja je iz aspekta arhitekture trijumf jedinstva različitosti”, rekao je Imamović, te dodao:

“Ponovo vas pozivam da dođete na plažu koja je iznad standarda Plave zastave, da dođete na plažu čiji su standardi viši od bilo koje plaže na jadranskoj obali, da dođete u grad sa zrnom soli.”

Kenan Magoda, ispred Turističke zajednice Kantona Sarajevo, naglasio je kako BiH ima šta da pokaže, te kako sektor turizma jedino zajednički može prebroditi pandemiju i probleme s kojima je suočen turizam. Raduje se saradnji Sarajeva i Tuzle, ali i drugih gradova BiH.

“Ono što je najvažnije jeste da na međunarodno tržište moramo izaći jedinstveni, jer turizam ne poznaje granice. Turista ne zna da li je u Kantonu Sarajevu ili u Tuzli, da li je u RS-u ili Federaciji. To je ona poruka koju turizam treba i mora da pošalje u svijetu. Na nama je da pokažemo ljepote ovog grada i države. Ovo je samo jedna uvertira i nastavak saradnje umrežavanja gradova u BiH”, kazao je Magoda.

Voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Tuzle Amra Jaganjac također je naglasila kako se nada da je ovo samo početak priče o saradnji gradova u BiH.

“Budući da smo opredijeljeni da samo kroz zajedničke projekte i zajednički nastup možemo u najboljem svjetlu predstavljati BiH, svaki od naših gradova ima svoju jedinstvenu ponudu i ni u kom slučaju nismo konkurencija jedni drugima. Naprotiv, možemo zajednički polučiti još bolje rezultate”, kazala je Jaganjac.

Pozvala je sve građane da ove godine ljetuju na jedinstvenim slanim Panonskim jezerima u srcu Tuzle.

U okviru predstavljanja Tuzle u Sarajevu otvorena je i izložba posvećena znamenitim tuzlanskim slikarima Ismetu Mujezinoviću i Adeli Ber, prvoj školovanoj slikarki u BiH, a također i postavka posvećena književnicima Meši Selimoviću i Drvišu Sušiću. Izložbu je moguće posjetiti narednih 10 sana.Večeras će također biti izvedena predstava “Kreketanje” u Narodnom pozorištu Sarajevo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,