Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Sarajevu otvoren Studentski dom Islamske zajednice u BiH

Preuzmite sliku

Studentski dom Islamske zajednice u BiH, čiju je izgradnju finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske s više od osam miliona KM, danas je svečano otvoren u Sarajevu.

Dom je namijenjen za smještaj studenata Fakulteta islamskih nauka i studenata drugih fakulteta u Sarajevu, i na pet etaža raspolaže prostorom od 4.745 kvadratnih metara sa 202 ležaja raspoređenih u 59 soba.

Reisu-l-ulema IZuBiH Husein ef. Kavazović rekao je da studentski dom koji je danas otvoren predstavlja nastavake duge prakse brige našeg naroda i zajednice o studentima i onima koji su krenuli putem sticanja znanja i učenosti.

– Danas kvalitetno obrazovanje postaje privilegija bogatih. Projekti poput ovoga kao i brojne stipendije koje osigurava Islamska zajednica u domovini i dijaspori trebaju pomoći da sva naša djeca imaju barem približno jednake izgleda da dođu do kvalitetnog obrazovanja – istakao je Kavazović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je da je ulaganje u obrazovanje, nauku, razvoj i istraživanje sasvim sigurno najbolja i najprofitabilnija investicija.

Naveo je da BiH nastoji da izgradi društvo znanja da bi mladim ljudima mogli dati znanje, vještine i kompetencije, ma koliko to u ovom trenutku izgledalo teško.

Turski ministar za kulturu i turizam Mehmet Nuri Ersoy potcrtao je da je za Tursku zajedništvo između dviju država i naroda, kao i prijateljstvo koje je svakim danom sve jače, od velike važnosti.

Dodao je da je zaista uzbuđen i ponosan što prisustvuje otvaranju dva veoma značajna objekta, te poželio mnogo sreće korisnicima i upravi doma i stambeno-poslovne zgrade.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc kazao je da se duboke i prijateljske veze između dviju zemalja svakodnevno produbljuju, a čemu posebno doprinose projekti kao što današnji.

Osim studentskog doma, danas će biti otvoren još jedan vakufski objekt – stambeno-poslovna zgrada u Odobašinoj ulici u Sarajevu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje