Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Sarajevu održan mirni protest u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine

Preuzmite sliku

U ponedjeljak u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, održan je mirni protest u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je organizovan u koordinaciji Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja građana Žene Srebrenice, Udruženja Žene Podrinja, Udruženja Srebreničke majke, uz saradnju i podršku Muftijstva sarajevskog i Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

Mirnom okupljanju u Sarajevu prisustvovale su članice nekoliko udruženja iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, rekla je kako s današnjih mirnih protesta žele poslati poruku da se “ne zaboravi i ne ponovi“ ono što se desilo prije skoro 30 godina.

“Svaki čovjek kad nešto zaboravi, njemu se to ponovi. Danas smo ovdje iz razloga što je navršeno 30 godina od opsade Sarajeva. Znamo da su ovdje ubijana djeca, silovane žene, da se činio zločin od istih agresora koji su počinili genocid u Srebrenici. Znamo šta znači kad vam neko ubije sina, siluje kćerku, kad ne znate za svoje, postanete žrtve…”, rekla je Subašić.

Dodala je kako su zbog toga izabrale Sarajevo, da daju “punu podršku žrtvama Sarajeva“.

Subašić je rekla kako u posljednje vrijeme žele posjetiti što više gradova u Bosni i Hercegovini, istaći imena žrtva i poslati poruku da je ”Bosna i Hercegovina naša, i Banjaluka, i Mostar, i Brčko i Sarajevo”.

Podsjetila je kako je prošlog mjeseca okupljanje održano u Brčkom, a za juni je planirano okupljanje u Mostaru, a u augustu Banjaluka.

”Želimo poslati poruku da mi majke želimo mir, blagostanje Bosni i Hercegovini, gdje god postoji dio Bosne i Hercegovine, to pripada nama – građanima Bosne i Hercegovine“, rekla je Subašić.

Kadefa Rizvanović, potpredsjednica Udruženja žena Podrinja – Bratunac, u izjavi za AA kazala je kako su se odučile da se ovog 11. u mjesecu okupe u Sarajevu i pruže podršku Sarajevu u kojem je prije 30 godina počela opsada.

“Mi svaki put apelujemo na sudstvo, tužilaštvo i sve ostale institucije koje se bave traženjem nestalih, da ubrzaju proces oko pronalaska naših najmilijih. Nismo zadovoljni. Zamislite jednu majku koja 30 godina čeka jednu kost svog djeteta, a ne može da je nađe. To je bolno i teško čekanje”, rekla je Rizvanović.

Nada se da će njihov apel čuti oni koji to trebaju.

Rejha Avdić, članica Udruženja građana ”Žene Srebrenice” od 1996. godine, koja trenutno živi u Tuzli, a porijeklom je iz Bratunca, podsjetila je kako svakog 11. u mjesecu u Tuzli bivaju održani protesti s kojih šalju apel za pronalazak nestalih,

”Treba svi da se ujedinimo i tražimo istinu i pravdu za čitavu Bosnu i Hercegovinu, za Srebrenicu, šta se sve desilo i kakav je genocid počinjen. Mi ćemo se boriti dok smo žive i tražiti pravdu“, rekla je Avdić.

Pozvala je nadležne na donošenje odgovarajućih zakona, davanja prava preživjelim žrtvama, kao i pronalazak nestalih.

Smatra kako je iznimno važno da se čuje glas žrtava.

”Mi ćemo biti ustrajne do zadnje žene, majke, supruge… Mi ćemo biti uporne, istrajne u pravdi i istini. Mi smo sve izgubile i nemamo šta izgubiti“, rekla je Avdić.

Nura Begović, iz Udruženja građana ”Žene Srebrenice“, rekla je kako od 1995. godine, kada j počinjen genocid u Srebrenici, nikada nisu posustale u traženju istine i pravde.

Podsjetila je kako su godinama tragale za nestalima.

Pozvala je nadležne institucije da im pomognu na tom putu i potrazi za najmilijima.

”Pravda je spora, ali je dostižna. Uvijek pozivam sve porodice da nam se pridruže, sve ljude dobre volje da nam pomognu da istrajemo u svojim aktivnostima“, rekla je Begović.

Naglasila je kako ženama nije bilo teško doći iz mnogih dijelova Bosne i Hercegovine.

”Jutros su žene iz Tuzle, koje su prognane i smještene na Tuzlanskom kantonu, Doboja, Živinica, autobus iz Srebrenice, porodice iz Kantona Sarajevo… Dogovorile smo se da to bude ovdje danas jer je ovo mjesec, april, koji se ovdje obilježavaju dani opsade Sarajeva”, rekla je Begović.

Dodala je kako je važno da se okupe i u Sarajevu i pošalju poruke, uključujući sankcije onima koji minimiziraju zločine i negiraju genocid u Srebrenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje