Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Sarajevu danas nema preminulih od posljedica koronavirusa

Preuzmite sliku

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina) su na koronavirus pozitivne tri osobe od testiranih 420, a u istom periodu nije bilo preminulih od posljedica virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Od Covid-infekcije se oporavilo sedam osoba. 6Među troje novozaraženih, jedna osoba pripada porodičnom klasteru ili kontaktu sa ranije zaraženom osobom, zbog čega je u samoizolaciji od ranije. Trenutno je u KS-u hospitalizirano 29 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 13, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 16.

Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama. U protekla 24 sata, sa liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 204 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 982 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.568 osoba zaraženih koronavirusom i 51.081 izliječena. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS-a, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS-a pregledana su 63 pacijenta, među kojima je jedan transportovan na bolničko liječenje na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 105 PCR uzoraka. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršeno 258 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 129 poziva, a obavljeno je i 97 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano 300 doza. Kako je najavljeno, danas nema vakcinacije u Zetri, bit će nastavljena sutra, i to vakcinacijom onkoloških pacijenata i uposlenika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, te planiranom revakcinacijom građana sa zakazanim terminima.

z Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvalili su građanima na saradnji i zamolili ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,