Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U RS-u nema novih slučajeva zaraze, šest osoba se i dalje nalazi na UKC-u, 12 u kućnoj izolaciji.

Preuzmite sliku

On je istakao da je na UKC-u hospitalozavno ukupno šest osoba, koje imaju simpotme, a 12 se nalazi u kućnoj izolaciji.

U entitetu Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, od juče nema novih slučajeva novog virusa korona (SARS-CoV-2), potvrdio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS nakon današnjeg sastanka Štaba za praćenje epidemiološke situacije u RS-u u vezi sa novim virusom korona, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima trenutno su u RS-u pod zdravstvenim nadzorom 1.044 osobe koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 161 osoba. Izolaciju u UKC RS do je sada napustila 21 osoba.

Juče registrovane tri osobe su iz Banjaluke i trenutno su pod nadzorom, a radi se o bliskim kontaktima osoba kod kojih je prisustvo virusa ranije utvrđeno.

Šeranić je rekao da se od 18 registrovanih slučajeva u RS – 12 se nalazi u kućnoj izolaciji, a šest je hospitalizovanih u Univerzitetskom kliničkom centru RS, imaju simptome, ali svi su dobrog zdravstvenog stanja i niko nije životno ugrožen.

Naglasio je da je važno smanjivanje broja socijalnih kontakata, kao i da se inicira smanjenje broja graničnih prelaza na sedam i usmjeravanje inspektora na granične prelaze koji će 24 časa boraviti na prelazima i izdavati rješenja o kućnoj izolaciji da državljane BiH koji dolaze iz inostranstva.

“Do podizanja kapaciteta na granicama boraviće u kućnoj izolaciju uz kontrolu. Nakon formiranja karantina, odnosno uslova za izolaciju pri graničnim prelazima svi građani će biti usmjeravani u te objekte na 14 dana, i neće moći nastaviti putovanje, a isto će se odnositi i na strane državljane”, kazao je Šeranić.

On je naglasio da su jutros su usaglašene preporuke Ministarstvu civilnih poslova BiH koje će ih uputiti Vijeću ministara BiH.

Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS rekla je traže od lokalnih zajednica da naredbe shvate kao prioritet i da krenu sa provođenjem istih, kao i da se većina lokalnih zajednica pridržava svih mjera.

Najavila je da će sutra izdati instrukciju da se smanji broj socijalnih kontakata u šalter salama lokalnih zajednica, pojašnjavajući da postoji mogućnost izdavanja pismena elektronskim putem ili poštom. Objasnila je da ništa neće stati nego da će se raditi na drugačiji način.

Trenutno broj osoba kod kojih je potvrđen novi virus korona u RS je 18, dok je ukupno u Bosni i Hercegovini registrovan 21 slučaj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,