Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U RS stiglo 20.000 doza druge komponente vakcine ‘Sputnik V’

Preuzmite sliku

U Banjaluku, odnosno bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS), danas je stiglo 20.000 doza druge komponente ruskih vakcina Sputnik V protiv koronavirusa koje će biti iskorištene za imunizaciju prioritetnih grupa stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije sedam dana u Banjaluku je stiglo 20.000 doza prve komponente ovih vakcina, čiju je upotrebu u petak odobrila Agencija za lijekove BiH, a tokom vikenda su ove doze upućene u zdravstvene ustanove, a danas je počela vakcinacija.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić danas su dočekali novih 20.000 doza u kompaniji Krajina grupa.

“Planirano je da ove sedmice završimo vakcinaciju zdravstvenih radnika, u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama kako bismo sljedeće sedmice krenuli u vakcinaciju osoba koje su korisnici staračkih domova odnosno onih koji se nalaze u kolektivnom smještaju ustanova socijalne zaštite. S obzirom na to da nemamo veliki broj tih lica, pozivamo roditelje djece sa posebnim potrebama da se jave i da i njih vakcinišemo s obzirom na to da su iskazali zainteresovanost i da zbog zbrinjavanja djece predstavljaju ugroženu kategoriju”, rekao je Šeranić.

 • Naglasio je da prema najavama proizvođača i distributera očekuju kontinuiranu isporuku iz sedmice u sedmicu.

  Istakao je da će i za ove doze biti podnesen zahtjev Agenciji za lijekove BiH za kontrolu kvaliteta serije.

  Premijer RS-a rekao je da je današnjom isporukom zaokružen ciklus za vakcinaciju 20.000 građana RS-a.

  Višković je istakao da se planira ubrzati realizacija plana vakcinacije zbog obećanja da će za sedam do deset dana stići dodatne količine od 20.000 doza prve komponente.

  “RS je obezbijedila, platila, naručila, više od 800.000 doza vakcina za 400.000 građana“, kazao je Višković.

 • Istakao je da se u junu planira nova količina od 500.000 doza, a što je predviđeno i memorandumom potpisanim sa ruskim proizvođačem za 1.200.000 doza za RS.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,