Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šeranić: Još 28 osoba pozitivno, među njima i dijalizni pacijenti

Preuzmite sliku

U posljednja 24 časa u laboratorijama u Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, testirano je 336 osoba, a kod 28 osoba nalaz je bio pozitivan, odnosno potvrđeno je prisustvo koronavirusa, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“U ovom turnusu imamo i dijaliznih pacijenata koji su utvrđeni kao pozitivni na koronavirus tako da ćemo u skladu sa procedurom u odnosu na ovu skupinu ljudi koji su nam rizični zbog samog oboljenja postupati i odraditi sve preporuke koje se odnose i na ove bolesnike, kao hronične bolesnike”, kazao je Šeranić.

On je jutros na konferenciji za novinare rekao da je među ovim osobama 15 muškaraca i 13 žena, sedam osoba je hospitalizovano u UKC RS-a, a jedna osoba u Trebinju dok se ostali nalaze u izolaciji. Među novootkrivenim slučajevima devet muškaraca srednje, dvojica mlađe i četiri starije životne dobi, a šest žena je srednje životne dobi, jedna mlađe i šest starije.

‘Kada je u pitanju sama struktura devet osoba je iz Banjaluke, šest Kotor-Varoši, po tri iz Teslića, Trebinja i Prnjavora, dvije osobe iz Mrkonjić Grada, jedna iz Drinića i jedna iz Modriče. Kod većine osoba utvrđeno je da se radi ili o bliskom kontaktu ili osobe imaju istoriju putovanja u zemlje u kojima je registrovan novi virus’, rekao je Šeranić.

Testirani su i zdravstveni radnici iz više gradova, kao i osobe u lokalnim karantinima i svi ti nalazi bili su negativni.

‘Sa današnjim danom konstatujem da imamo 453 osobe kod kojih je potvrđen virus korona’, kaže Šeranić.

U UKC RS na odjeljenju gdje se liječe pacijenti s teškom kliničkom slikom nalazi se 46 osoba, a na respiratoru je pet pacijenata, dvije osobe su na kiseoničkoj maski, sa lakšom i srednjom kliničkom slikom je 49 pacijenata, dok je u izolaciji sedam pacijenata koji čekaju nalaz.

U Doboju, Trebinju i Bijeljini su hospitalizovane po dvije osobe, a četiri u Istočnom Sarajevu.

‘Sa današnjim danom imamo 179 lica koja su oporavljena’, rekao je Šeranić.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 6.099 osoba, a 17.133 ih je izašlo iz nadzora.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je i da je do sada kada su u pitanju zdravstveni radnici iz javnih zdravstvenih ustanova registrovano 14 pozitivnih, te dva zdravstvena radnika iz privatnih zdravstvenih ustanova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,