Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U RS do sada stiglo 965.000 doza: Imunizacija ubrzana, dnevno se vakciniše više od 4.000 ljudi

Preuzmite sliku

U RS-u je, od 15. jula do danas, prvu ili drugu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo oko 64.250 građana, što u prosjeku čini nešto više od 4.280 građana dnevno.

U ovom periodu ubrzane vakcinacije u ovom entitetu prvom ili drugom dozom je najviše građana vakcinisano je u Domu zdravlja Banja Luka – oko 11.850, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, Prijedor, dok je u Institutu za javno zdravstvo vakcinu primilo oko 2.980 građana.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić zadovoljan je dosadašnjim odzivom građana na masovnu vakcinaciju, ali podsjeća da je za borbu protiv virusa korona upravo u ovo vrijeme ključno da se postigne što veći obuhvat imunizacije, posebno kada dolaze novi sojevi virusa koji se mnogo brže šire od prethodnih.

– Imamo podatke da i u pojedinim zemljama okruženja i u Evropi dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije izazvano delta sojem virusa, a među zaraženima su više mlađe osobe, koje uglavnom nisu ni vakcinisane. Sa druge strane, podaci iz istraživanja kao i podaci iz zemalja koje imaju visok obuhvat vakcinacijom govore da vakcinacija sa dvije doze značajno štiti da se osoba ne zarazi virusom SARS-CoV-2. U manjem procentu se može desiti da se vakcinisana osoba zarazi, ali je efikasnost vakcina u sprečavanju težih oblika COVID-19 izuzetno visoka – ističe ministar Šeranić.

Podsjetio je da RS trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača ida se ulažu svi kapaciteti u masovnu vakcinaciju.

Do sada je u Republiku Srpsku ukupno isporučeno više od 965.000 doza vakcina, od čega je većina nabavljena sredstvima ovog entiteta. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,