Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U roku od tri mjeseca sačiniti izvještaj o rješavanjima pitanja liječenja pacijenata izvan BiH

Preuzmite sliku

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Dragan Bogdanić, federalni ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko Distrikta Sabrija Čandić sa saradnicima održali su redovni sastanak Konferencije za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini.

Članovi Konferencije  razgovarali su o pitanjima od značaja za održivost zdravstvenih sistema u Bosni i Hercegovini.

Članovi Konferencije donijeli su zaključak kojim se zadužuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalno ministarstvo zdravstva i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta da Ministarstvu civilnih poslova BiH dostave prijedlog članova radne grupe za izmjene i dopune Sporazuma o načinu i postupku korištenja zdravstvene zaštite osuguranih osoba na teritoriji BiH, van područja entiteta, odnosno Brčko Distrikta kome osigurane osobe pripadaju.

Članovi Konferencije ministara u oblasti zdravstva u BiH donijeli su zaključak da se formira radna grupa čiji je zadatak da u roku od tri mjeseca sačini izvještaj o rješavanjima pitanja liječenja pacijenata izvan Bosne i Hercegovine.

Iskazana je potreba da se Konferenciji prezentiraju efekti ušteda uslijed primjene Pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

Konferenciji je prisustovao i šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olsavszky koji je učesnicima predstavio dosadašnje aktivosti na implementaciji zaključaka sa održanog sastanka zdravstvenih vlasti u BiH sa regionalnom direktoricom Svjetske zdravstvene organizacije Zusane Jakob održanog u Kopenhagenu u oktobru 2016. godine. Učesnici Konferencije donijeli su zaključak po kojem se zadužuju zdravstvene vlasti u BiH da ulože napore u realizaciji pomenutih zaključaka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,