Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Pruscu kod Donjeg Vakufa otvoreni ‘508. Dani Ajvatovice’

Preuzmite sliku

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović večeras je na Musalli u Pruscu kod Donjeg Vakufa zvanično otvorila “508. Dane Ajvatovice”.

Pozvala je sve Bošnjake da njeguju svoju tradiciju i običaje, da čuvaju zajedništvo i budu jedinstveni, te da se međusobno poštuju i uvažavaju.

-Jer, samo kada smo složni, onda smo jaki. Razjedinjeni i nesložni smo kao list u jesen, dašak vjetra može ga odnijeti ko zna gdje. Zato, moramo biti jedni drugima prijatelji, i u ovom trenutku moramo razmišljati o našem narodu i državi – kazala je.

Naglasila je kako će i ovogodišnja Ajvatovica biti “središte predstavljanja eminentnih ličnosti, institucija bosanske i bošnjačke duhovnosti i kulture“.

-Sadržaji Ajvatovice su najbolji način da upoznamo našu tradiciju i očuvamo identitet i posebnost. Ajvatovica treba biti put za buduće generacije, a njene univerzalne poruke moraju prihvatiti mladi ljudi, kako bi ona i dalje bila vodilja, istrajnost, vjera i nada – naglasila je Mahmutbegović.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i premijer SBK-a Tahir Lendo, dok je o programskim sadržajima “508. Dana Ajvatovice” govorio travnički muftija i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ahmed ef. Adilović.

– Planiramo realizirati oko osamdeset naučno-edukativnih, kulturno-umjetničkih, vjerskih, sportskih i programa socijalno-humanitarnog karaktera, a saržaji će biti izvedeni u Travniku, Donjem Vakufu, Bugojnu, Jajcu, Gornjem Vakufu, Novom Travniku, Vitezu, Busovači, te Fojnici, Sarajevu i Livnu – kazao je ef. Adilović.

Dodao je da učesnici manifestacije dolaze iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, te Turske i Kuvajta, te da će njen centralni događaj biti organiziran 1. jula, kada je planiran pohod do Ajvaz-dedine stijene.

Naglasio je, također, da je moto ovogodišnje Ajvatovice “Kad vjera govori i priroda sluša“.

– Time smo htjeli ukazati na kompatibilnost i sklad vjere i prirode, jer im je Stvoritelj isti. Kako kažu neki islamski učenjaci, uzvišeni Bog se ljudima objavljuje ne samo kroz svoju riječ, odnosno Kur'an, nego i kroz svoja stvorenja, tj. prirodu. Onaj ko istinski želi uputu, naći će je u objavi, ali i u prirodi i njenim fenomenima. S druge strane, priroda se pokorava Božijim zakonima, pa imamo i dan i noć, i sunce i kišu, i ljeto i zimu, i vodu i rastinje. A kada Bog odredi, zbog iskrene dove, stijena puca i voda poteče – naglasio je travnički muftija Ahmed ef. Adilović.

Nakon svečanosti otvaranja “508. Dana Ajvatovice”, u okviru koje je izveden bogat vjerski program, u Domu “Hasana Kafije Pruščaka“ u Pruscu priređena je umjetnička izložba “Tišina beskonačnosti”, čiji su autori Sead i Halida Emrić.

Tradicija „Ajvatovice“ stara je više od petsto godina. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna, i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,