Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Potočarima će 11. jula biti ukopano i 12 maloljetnika

Preuzmite sliku

Posmrtni ostaci 124 žrtve ubijene tokom proteklog rata identificirani su i spremni za kolektivnu dženazu 11. jula  u Memorijalnom centru u Potočarima. Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je da je najviše žrtava je sa područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula u Potočarima je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a bit će ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao šesnaest godina kada je ubijen. Posmrtni ostaci maloljetnog Halila pronađeni su u masovnoj grobnici Ravnice, na području Bratunca, a posmrtni ostaci njegovog oca Avdurahmana u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Čengićeva je kazala da je najstarija žrtva koja će biti ukopana u Potočarima Mustafa (Hajro) Hadžović. Rođen je 1918. godine, a njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava. S tim da 75 žrtava koje su ukopane u Potočarima nisu žrtve genocida, ali su ubijene u toku proteklog rata i ukopane su pored svojih članova porodica u ranim fazama ukopa, dakle prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza.

Ukupno, 6.302 žrtve genocida su ukopane u Potočarima i 230 žrtava genocida ukopano je individualno, po zahtjevima porodica, na lokalnim mezarjima.

Dosad su 6.532 žrtave genocida identificirane i ukopane,“ kazala je Čengićeva.

Istakla je da su do sada ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 432 maloljetne osobe i 21  žene, koje su žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.  Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su u ranijem periodu  u sekundarnim masovnim grobnicama otkrivenim uglavnom na području Zvornika. Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta, javlja Fena.

Od 77 masovnih grobnica koliko je do sada pronađeno, samo osam grobnica je primarnog karaktera, sve ostale su sekundarne u nekim slučajevima čak i tercijarne masovne grobnice. Jedan broj žrtava pronađen je i na površini terena na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice. Tamo gdje su ubijeni ostali su da leže dugi niz godina, što je također za posljedicu imalo nekompletnost tijela,“ istakla je Čengićeva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje