Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U posljednja 24 sata u FBiH 14 osoba pozitivno na korona virus, sedam dana bez smrtnog slučaja

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez danas je kazao da se razmatra dinamika uvođenja novih preventivnih mjera u FBiH.

“Bilten govori o kontinuiranosti rezultata, jednom trendu koji je uspostavljen. Raduje nas da imamo samo 14 pozitivnih osoba, a broj opoiravljenih raste, 22 u proteklom danu. Generalo, rast oporavljenih nas čini zadovoljnim”, kazao je Čerkez.

Zahvalio se svim građanima kazavši da je ovo posao “u kojem smo svi zajedno”.

“Želio bih da se zahvalim građanima BiH jer smo u ovom poslu svi zajedno, uspjeh bilo koje mjere zavisi od mjera donesenih i svih nas. Neke mjere su ublažene u proteklom periodu, ali jako je bitno da ostanemo u percepciji da ovo nije kraj. Ovo je ublažavanje mjera koje treba da donese rezultate. Ključno je da se pridržavamo individualnih mjera, distance, nošenja rukavica. Ukoliko mi ispoštujemo taj trend da svi zajedno držimo distancu, mislim da u narednom periodu možemo nastaviti sa ublažavanjem novih mjera”.

Čerkez je kazao da se razmatraju dinamika i mjere koje bi dodatno ublažile postojeće.

“Razmatramo mjere, dinamiku i bile bi na 14 dana ublažavane kako bi se epidemiološki moglo kontrolisati prethodni ciklus i prethodne mjere. Zato apelujemo na mjere lične zaštite jer želimo ići sa ublažavanjem i narednih mjera. Siguran sam da ako se budemo pridržavali da neće biti problema”.

Još je kazao da je disciplina ključni faktor.

“Jako je bitno reći da sve ovo zahtijeva određenu disciplinu sviju nas, posebno onda kada počnemo sa popuštanjem mjera, vraćanjem objekata, trgovina, malih obrta, salona. Ne želimo da se tromjesečni rezultat pokvari zbog pojedinih”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje