Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

U ponedjeljak isporuka 20 hiljada vakcina ‘Sputnik V’ za Republiku Srpsku

Preuzmite sliku

U ponedjeljak 1. marta u Republici Srpskoj se očekuje isporuka novog kontigenta od 20 hiljada ruske vakcine “Sputnik V”, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa iz banjalučke kompanije “Krajinagroup”.

Za razliku od prvog kontigenta od 2.000 ruskih vakcina koje su 1. februara stigle avionom direktno iz Rusije na aerodrom u Sarajevo iz Krajinagroupa kažu da sljedeći kontigent stiže prvo avionom u Beograd, odakle će dalje biti transportovan u Bosnu i Hercegovinu.

„Kontigent vakcina će biti transportovan avionskim putem na relaciji Moskva-Beograd, nakon čega će kamionskim prevozom biti dopremljen do skladišta veleprometnika „Krajinagroup“, uz obezbjeđeni hladni lanac čuvanja u svakom trenutku transporta“, navodi se u odgovoru,

Dodaje se i da će procedura uvoza lijeka Gam-Covid-Vac biti identična prethodnoj, kada je tokom februara uvezeno dvije hiljade doza vakcina.

„Uvozu i puštanju lijeka u promet prethodi dobijanje intervetne dozvole za uvoz lijeka od strane entitetskog Ministarstva zdravlja, te dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kontrolne laboratorije“, navode u Krajinagroupu.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potvrdili su u petak da su izdali rješenje za interventni uvoz novog kontigenta ruskih vakcina Sputnik V.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH ističu da činjenica što vakcine prvo iz Rusije slijeću u Srbiju nije prepreka za njihov dalji uvoz u BiH.

„Nije bitno da li će vakcine stići u BiH avionom ili kamionom, procedura za uvoz je ista“, ističe portparol UIO Ratko Kovačević.

„Ako se radi o lijekovima koji nemaju dozvolu za prometovanje u BiH, neophodno je da se izvrši interventni uvoz tih lijekova, a da bi se taj interventni uvoz mogao izvršiti, potrebno je da resorno entitetsko ministarstvo zdravlja izda rješenje kojim se dozvoljava ta određena količina da se interventno uveze u Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Ratko Kovačević.

 • Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, nije mogao precizirati kada će kontigent od 20 hiljada doza vakcine ’Sputnik V’ biti dostupan za vakcinisanje.

  „Onog trenutka kada dođe, kada budu završene sve provjere, kada nas veledrogerija obavijesti da su dostupne za distribuciju, tog trenutka će vakcina biti dostupna i za sve ostale građane, znači kako za zdravstvene radnike, tako i za sve ostale građane“, rekao je Zeljković.

  Prvih 2.000 doza ruske vakcine ‘Sputnik V’ koje je naručila RS, na sarajevski aerodrom su stigle 1. februara.

  Sedam dana kasnije, nakon izvršene kontrole, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila je rusku vakcinu za imunizaciju protiv virusa korona.

  Iz Agencije za lijekove BiH istakli su u petak da je “neophodno da svaka uvezena serija prođe kontrolu”, odgovarajući na upit RSE o tome da li će ruske vakcine u novom kontigentu morati proći proces kontrole kao kontigent sa prvih 2.000 doza ‘Sputnik V’. U Agenciji navode i da nisu zaprimili zatjev za registraciju vakcine ‘Sputnik V’ na tržištu lijekova u BiH.

  Vakcinisanje u RS potom je počelo 12. februara, a prvim kontigentom je vakcinisano zdravstveno osoblje u Banjaluci i drugim zdravstvenim ustanovama u RS.

  Iako je na početku vakcinacije najavljeno da će u Republiku Srpsku do kraja februara stići još 100 hiljada doza vakcine ‘Sputnik V’, u ponedjeljak stiže tek petina od najavljenih doza.

  Za sada nije poznato kada će stići naredni kontigent ruskih vakcina.

  „Vakcine će se ispočivati sukcesivno, u skladu sa dinamikom usaglašenom sa proizvođačem i nadležnim organima Republike Srpske“, ističu u Krajinagropuu.

  Istovremeno, u drugom entitetu u BiH, Federaciji Bosne i Hercegovine još nije počela vakcinacija, niti su stigle vakcine koje je BiH naručila putem COVAX mehanizma. (Slobodna Evropa)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,