Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U petak imenovanje nove Vlade Tuzlanskog kantona

Preuzmite sliku

U Skupštini Tuzlanskog kantona danas je održan sastanak sa predstavnicima OSCE – Ured Tuzla.

Šef ureda OSCE ureda Tuzla, Gonzalo De Cesare, izrazio je podršku novom manadataru Vlade Tuzlanskog kantona, Begi Gutiću, i predsjedniku Skupštine Tuzlanskog kantona, Senadu Aliću, u što bržem formiranju Vlade TK i uspostavi i funkcionisanju zakonodavne i izvršne vlasti.

U razgovoru je spomenuta kompleksna ekonomska situacija na Kantonu, te je gosp. Bego Gutić rekao da će rješavanje ekonomskih pitanja biti prioritet nove Vlade.

Naglašena je potreba većeg angažmana viših nivoa vlasti, s obzirom da je većina problema sa kojima se susreće privreda Tuzlanskog kantona u ingerenciji Vlade Federacije BiH, te je potreban sveobuhvatan pristup kako bi se došlo do adekvatnih rješenja.

Učesnici sastanka su se složili da pravna država nema alternativu i da se sve aktivnosti, kako Vlade i Skupštine, tako i građana, moraju odvijati poštujući postojeći zakonski okvir.

Nakon sastanka sa OSCE-om, Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona održao je sastanak sa menadžmentom i predstavnicima sindikata sva tri pogona Fabrike obuće „Aida“ i predstavnicima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Kolegij je upoznat sa problemima Fabrike i zahtjevima radnika, te je zaključeno da je formiranje nove Vlade Tuzlanskog kantona izvjesno u narednoj sedmici i da će rješavanje ekonomskih problema Kantona biti jedan od prioriteta nove Vlade, a naročito problema preduzeća sa većinskim državnim kapitalom.

Nakon sastanka sa predstavnicima „Aide“, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona informisao je Kolegij Skupštine da je mandatar nove Vlade Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, zvanično dostavio spisak članova nove Vlade, te je zaključeno da će se u petak, 20.2.2015. godine održati sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj bi nova vlada trebala biti imenovana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,