Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U općinama Konjic i Jablanica zbog snijega otazana nastava

Preuzmite sliku

Na području općina Konjic i Jablanica 17. i 18. decembra ove godine neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, saopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Naime, u općinama Konjic i Jablanica od 15. decembra na snazi je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće, izazvana obilnim snježnim padavinama koje su te općine zahvatile 14. i 15. decembra.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Kantonalnog štaba Civilne zaštite u nedjelju, 16. decembra, uslijed obilnih padavina snijega na području općina Konjic i Jablanica donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području HNK te će ona biti upućena Vladi HNK na usvajanje.

U skladu s odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće u općini Konjic, na sastanku Stožera civilne zaštite te općine i Kolegija direktora osnovnih škola i direktora Srednje škole Konjic donesena je odluka da se nastava u školama neće održati 17. i 18. decembra.

Štab civilne zaštite općine Konjic od ranih jutarnjih sati rukovodi akcijama zaštite i spašavanja na području općine Konjic. Putne komunikacije koje su tokom jučerašnjeg dana očišćene od snježnih nanosa su: Gorani, Oteležani, Parsovići, Stojkovići, Bulatovići, Ribići, Kanjina, Turija, Nevizdraci, Boždarevići, Bolobani, Višnjevice, Jasenik, Galjevo, Homolje, Repovica, Džepi-Vrdolje, Zagorice-Suhi Do, Krnjići, Jošanica, Prevlje, Lađanica, Ribari, Biskup, Luka-Doljani, Gaj, Ježepresina, Grušča i Pirići.

Što se tiče napajanja električnom energijom situacija je stabilizirana, saopćeno je iz Operativnog centra.

U nedjelju, od 14:30 do 18 sati evakuirana je starija žena, koja je bila u jako lošem zdravstvenom stanju, iz mjesta Gorica do najbliže zdravstvene ustanove. Evakuaciju su obavili pripadnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic i članovi GSS-a, stanica Konjic, uz pomoć specijalnog UTV vozila i motornih sanki za snijeg.

Zbog nepovoljnih sigurnosnih uslova uzrokovanih velikim snježnim padavinama te otežanog kretanja vozila i pješaka i na području općine Jablanica, Općinski štab Civilne zaštite je također donio Odluku o obustavljanju nastave 17. i 18. decembra u JU Osnovna škola “Suljo Čilić” Jablanica, JU Srednja škola “Jablanica” i JU Dječji vrtić “Pčelica” Jablanica.

Na području općine Jablanica angažirana je mehanizacija na čišćenju lokalnih prometnica, a prema planu čišćenja, uz određene korekcije uzrokovane teškim uslovima na terenu i uz par kvarova mehanizacije, koji su u međuvremenu otklonjeni.

Radnici Elektrodistribucije rade na otklanjanju kvarova na Elektromreži za prekojezerska sela i podprenjska sela, dok je otklonjen kvar na dalekovodu za Gornje Paprasko.

Trenutno su bez napajanja električnom energijom naseljena mjesta Krstac, Gradac, Dobrigošće, Čeharski Vrh, Bukov Pod te više zaseoka na platou Risovac.

Na području općine Prozor-Rama visina snijega je oko 40 centimetara, a iz Civilne zaštite javljaju da nema većih problema u odvijanju saobraćaja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,