Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U oktobru prva zajednička vojna vežba BiH i Srbije nakon rata

Preuzmite sliku

Ministri odbrane Srbije i Bosne i Hercegovine Nebojša Stefanović i Sifet Podžić najavili su 10. septembra da će oružane snage dvije zemlje u oktobru održati zajedničku vježbu na planini Manjača u BiH.

Kako je prenijelo Ministarstvo odbrane, oni su tokom sastanka u Beogradu ocijenili da bilateralna saradnja u oblasti odbrane beleži pozitivan trend i da je značajna za unaprjeđenje ukupne regionalne saradnje.

“Takva vrsta saradnje u regionu mora da postoji, jer samo na takav način možemo da garantujemo stabilnost. Čak i kada se nekada ne slažemo oko nekih tema i kada nismo uvijek u saglasju, mi moramo da razmišljamo o budućnosti”, naveo je Stefanović.

Ministar odbrane BiH ocijenio je da postoje “neke stvari iz novije historije oko kojih nikada nećemo moći imati zajednički stav”, ali i dodao da “ta mimoilaženja treba ostaviti historičarima i nekim drugim institucijama da o tome razgovaraju”.

“Mi definitivno imamo mnogo prečih, globalnih prijetnji, sa kojima se zajednički moramo boriti u ovom regionu. Svi smo definitivno spremni da se okrenemo borbi protiv mnogo ozbiljnijih izazova, koji ne poznaju ni granice ni boju kože ni imena ni prezimena, a ove stvari da polako zaboravljamo i ostavljamo prošlosti”, naveo je Podžić.

Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i Vojska Srbije biće prva poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vježba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije do sada je bila najviše izražena u oblasti edukacije i školovanja vojnog kadra. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje