Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

U novogodišnjem usponu i Gračanlije: Na vrh Trebevića popelo se 142 planinara

Preuzmite sliku

“Stanica planinarskih vodiča Sarajevo” organizirala je prvog dana 2019. godine tradicionalni Novogodišnji uspon planinara na najviši vrh Trebevića, Vrh Sofe (1629 m.n.v.), u kojem su učestvovali planinari iz cijele Bosne i Hercegovine iz više od 20 planinarskih društava.

Družili su se planinari s područja Brčkog, Gračanice, Konjica, Jablanice, Sokoca, Zenice, Kaknja, Visokog, Lukavice te iz mnogih drugih sarajevski planinarskih društava i klubova.

Planinari su se uspinjali pravcem: Ravne – Dobra voda – vrh Sofe, a uz vedro vrijeme i zimske uvjete, za nekih 3,5 sata na vrh se popelo 142 planinara.

Širok vidik, vedro vrijeme i zimska idila na samom vrhu omogućili su mnogima priliku da da s jednog mjesta vide najljepše bosanske planine Romanija, Jahorina, Bjelašnica i Igman.

Istovremeno se tako vratilo sjećanje na prelijepe dane kada su ove planine bile u svjetskoj žiži interesiranja, kada su u Sarajevu održane 14. zimske olimpijske igre 1984. godine.

Ovim usponom označen je početak sezone planinarenja u Bosni i Hercegovini, a glavni vodič uspona bio je Braco Babić uz asistenciju i pomoć 11 vodiča iz sastava Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Prvi put ovakav uspon organizirala su sarajevska planinarska društava 1. januara 1950. godine, a prekidan je samo u periodu od 1993. – 1996. godine zbog rata u BiH i odmah obnovljen 1. januara 1997. godine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje